Електронните цигари причиняват инфаркт и депресия!

Американско изследване показва, че електронните цигари са по-опасни, отколкото смятат мнозина: у тези пушачи значително нараства рискът от инфаркт и депресия, пише германското списание Focus. „За онези, които...

400 0

Американско изследване показва, че електронните цигари са по-опасни, отколкото смятат мнозина: у тези пушачи значително нараства рискът от инфаркт и депресия, пише германското списание Focus.

„За онези, които пушат електронни цигари, рискът от възникването на инфаркт е по-висок с 56% в сравнение с непушачите. Рискът от инсулт е с около крадено от 30думи 30% по-висок, коментира изданието.“

Коронарна болест на сърцето се развива в тях с около 10% по-често, а заболявания на системата на кръвообращението, като например тромбоза, са по-чести с 44%. Депресии, тревожност и други емоционални разстройства се срещат у тях два пъти по-често, отколкото при непушачите.

Такива заключения са направени от учени от Университета в Канзас в Уичита, които са анализирали резултатите от изследвания, проведени през 2014, 2016 и 2018 г. от Американския център за контрол и превенция на крадено от 30думи заболяванията. В изследването са участвали 96 467 човека. Участниците, които пушат електронни цигари, били средно на 33 години, пояснява изданието.

loading...