Естония предоставя електронно гражданство

Република Естония ще стане първата страна в света, която ще осигури така нареченото „електронно гражданство“. Заплащайки  50 евро (около $ 63), виртуалните естонски  граждани ще получат достъп до...

698 0

139280.320xpРепублика Естония ще стане първата страна в света, която ще осигури така нареченото „електронно гражданство“. Заплащайки  50 евро (около $ 63), виртуалните естонски  граждани ще получат достъп до цифровите услуги на страната, както и възможността да  подписват електронни документи. Според електронното издание   International Business Times, това включва и достъп до услуги като банкиране онлайн, образование и здравеопазване.

В Европейския съюз, електронните подписи на виртуалните естонски граждани ще се считат за законни,  наравно със собственоръчните такива. Естония открива  виртуално гражданството за бизнесмените и за тези, които искат да правят бизнес в страната, но не искат да променят местожителството си и да получат естонско гражданство. Тази стъпка е част от „електронната инициатива“ на Естония, която възникна в резултат от сътрудничеството между правителството и информационните и комуникационни сектори в индустрията. Инициативата има за цел да направи Естония една от най-прогресивните страни в света.

Естонското правителство уточнява, че виртуалното  гражданство не гарантира предоставяне на  гражданство в страната.

За да се получи виртуално гражданство, трябва лично да се отиде в естонската гранична служба и да се подаде заявление. Решение ще бъде взето в рамките на две седмици, и е необходими лично да се вземе електронната карта.

loading...