Естония предоставя електронно гражданство

Република Естония ще стане първата страна в света, която ще осигури така нареченото „електронно гражданство“. Заплащайки  50 евро (около $ 63), виртуалните естонски  граждани ще получат достъп до...

414 0

139280.320xpРепублика Естония ще стане първата страна в света, която ще осигури така нареченото „електронно гражданство“. Заплащайки  50 евро (около $ 63), виртуалните естонски  граждани ще получат достъп до цифровите услуги на страната, както и възможността да  подписват електронни документи. Според електронното издание   International Business Times, това включва и достъп до услуги като банкиране онлайн, образование и здравеопазване.

В Европейския съюз, електронните подписи на виртуалните естонски граждани ще се считат за законни,  наравно със собственоръчните такива. Естония открива  виртуално гражданството за бизнесмените и за тези, които искат да правят бизнес в страната, но не искат да променят местожителството си и да получат естонско гражданство. Тази стъпка е част от „електронната инициатива“ на Естония, която възникна в резултат от сътрудничеството между правителството и информационните и комуникационни сектори в индустрията. Инициативата има за цел да направи Естония една от най-прогресивните страни в света.

Естонското правителство уточнява, че виртуалното  гражданство не гарантира предоставяне на  гражданство в страната.

За да се получи виртуално гражданство, трябва лично да се отиде в естонската гранична служба и да се подаде заявление. Решение ще бъде взето в рамките на две седмици, и е необходими лично да се вземе електронната карта.

Картата за виртуално гражданство не е обикновена лична карта. Тя няма снимка на собственика. Вместо това, тя съдържа микрочип с вграден сертификат за безопасност и двуфакторна система за защита. Според естонското правителство „това позволява да се използва картата с помощта на специално инсталиран софтуер и четец, който се свързва към компютър чрез USB“.

Естония ще започне да предлага карти за виртуално  гражданство до края на тази година.

Всички граждани на Естония, който са  на 15 години, вече имат идентификационни карти. Естонските болници издават електронна здравна застраховка и електронно удостоверение за раждане. В допълнение, според Economist, досега няма нито един-единствен документиран случай на нарушение на сигурността в продължение на десет години, през които в страната са въведени електронни ID карти.“

loading...