Европа е заплашена от ядрена зима?

През последните 45 години топенето на ледената покривка на Гренландия оказва значително влияние върху Северноатлантическото течение, съобщава списание Nature Climate Change. Това е мощно топло океанско течение, което...

967 0

През последните 45 години топенето на ледената покривка на Гренландия оказва значително влияние върху Северноатлантическото течение, съобщава списание Nature Climate Change. Това е мощно топло океанско течение, което е североизточно продължение на Гълфстрийм. Чрез изследване на корали, седименти на дъното на океана, както и на леда, учените са успели да реконструират промените, които са настъпили от 1900 г. насам. Резултатите показват, че в течението са настъпили промени, които никога преди не са били наблюдавани: то се забавя и се охлажда.

Това се дължи на глобалното затопляне, поради което ледената покривка на Гренландия се топи. Студената и по-малко солена вода, образувана в резултат на топенето, се задържа в горните слоеве на водните маси и се среща с топлата вода на Гълфстрийм, в резултат на което се охлажда и се забавя. Охлаждането не заплашва с нов ледников период, но може да окаже въздействие върху климата на Северна Америка и Европа. Нещо повече, климатолози твърдят, че е необходимо да се вземат предвид промените в течението при изграждането на нови модели на климата.

loading...