Европейските изследователи работят по създаването на роботи- растения (видео)

Вниманието на авторите на нов проект, наречен Plantoid, е  било привлечено от корените на растенията, които успяват  да пробиват разнородна почва, като заобикалят препятствия и, ако е необходимо,...

402 0

KJcQwtdyptВниманието на авторите на нов проект, наречен Plantoid, е  било привлечено от корените на растенията, които успяват  да пробиват разнородна почва, като заобикалят препятствия и, ако е необходимо, да променят посоката си на движение. Целта на проучването е разбирането и синтеза на принципи, които позволяват на кореновата система на растенията да работят с максимална ефективност, както и развитие на нови научни модели, които характеризират аспектите на нейното развитие.

Учените са създали т.нар.  plantoid,  който има два „корена“. Единият от тях може да се огъва, ако е необходимо да обиколи препятствие, или токсична почва, а вторият може да се удължава (симулиране на растеж).

Самият „ствол“ на робота изследователите са отпечатали с помощта на 3D-принтер. В него монтирали  микропроцесор и оборудвали с четири „клона“, в които се намират сензори анализатори на околната среда. Те ще събират информация за нивото на светлината, температурата, влажността и други показатели.

loading...