Европейският парламент въвежда нови правила за ГМО култури

Европейската комисия направи крачка към разрешаването на страните, които са членки на ЕС самостоятелно да одобряват или не,   отглеждането на генетично модифицирани растения. 28-те държави, които са...

358 0

Европейската комисия направи крачка към разрешаването на страните, които са членки на ЕС самостоятелно да одобряват или не,   отглеждането на генетично модифицирани растения. 28-те държави, които са членки на ЕС,  в продължение на много години заемаха по този въпрос диаметрално противоположни позиции. Някои, като Франция, са категорично против отглеждането на такива култури, докато други, като Великобритания, доказват, че тази технология не бива да се игнорира в  Европа.

В търсене на най-доброто решение лидерите на ЕС през юни постигнаха компромис, според който окончателното решение ще  се приема от националните правителства, дори ако съдържащите  генетични промени продукти  са одобрени на ниво ЕС. Във вторник комисията на Европейския парламент одобри новите правила с 53 гласа За и  11 Против.

При това комисията отказа да изпълни препоръката на ръководителите на страните от ЕС, според която за отглеждането на ГМО култури  компаниите ще имат право да преговарят директно с правителствата на страните от ЕС за одобрение.

loading...