Факт: високата цена на лекарствата усилва значително тяхното действие

За да се превърне обикновен  физиологичен разтвор в препарат за  лечение на болестта на Паркинсон, трябвало  да се каже на пациентите  само неговата цена ($ 100 за доза)...

572 0

За да се превърне обикновен  физиологичен разтвор в препарат за  лечение на болестта на Паркинсон, трябвало  да се каже на пациентите  само неговата цена ($ 100 за доза) – а  с увеличаване на обявената цена до 1 500 долара, действието му  станало още  по-ефективно. Това е заключението, направено в хода на експеримент на американски  лекари,  съобщава Los Angeles Times.

Въпреки че обикновено по време на клинични изпитания плацебо (вещество без явни фармакологични свойства, терапевтичният ефект на което е свързано с вярата на пациента в неговата ефективност) се сравнява с истинско лекарство, изследователи от Университета на Синсинати дали на  своите пациенти два вида плацебо, които се различавали само по своята въображаема цена.

У техните пациенти страдащи от болестта на Паркинсон – поради все още неясни причини, плацебо ефектът имал изключително голяма сила  за облекчаване на симптомите на това заболяване. На 12  участници в експеримента съобщили, че ще им дадат две версии на ново лекарство, еднакво  ефективни, но поради големите разлики в производствените технологии, те  се различавали в  цената 15 пъти.

loading...