Гледайте очите и ще разберете всичко за човека

Древна мъдрост гласи: „Гледайте човека в очите, когато говорите с него, те са огледало на душата“. Когато общувате с някой, гледайте зениците му – така можете да разберете...

5346 0

Древна мъдрост гласи: „Гледайте човека в очите, когато говорите с него, те са огледало на душата“.

Когато общувате с някой, гледайте зениците му – така можете да разберете истинските му чувства. Изражението на очите е ключът към истинските мисли на човека. През вековете хората са отдавали голямо значение на очите. Изрази като „Тя просто го изпепели с поглед,“ или „Има очите на дете,“ „Тя има съблазнителен поглед,“ „Очите му блестяха подозрително,“ „Той има лоши очи“ твърдо са се установили в нашия език.

Наблюдение върху погледа на потенциалните купувачи са практикували още бижутерите в древен Китай. Те наблюдавали очите на клиентите в процеса на обсъждане на цените. В древни времена проститутките си слагали капки от беладона в очите за да разширят зениците си за да изглеждат по-желани. Аристотел Онасис винаги носел слънчеви очила по време на сделки, така че да не издава истинските си намерения.

Движения на очите

Подобно на всички други сигнали от езика на тялото, продължителността на погледа към събеседника се определя от националните традиции. В южната част на Европа хората се гледат дълго време, което обаче може да изглежда обидно на японците, които в хода на разговора предпочитат да гледат в гърлото на събеседника, а не в лицето. Винаги трябва да се вземат предвид националните традиции, преди да се правят прибързани заключения.

Делови поглед

Когато провеждате делови преговори, представете си, че на лицето на събеседника е начертан своеобразен триъгълник. Като съсредоточите погледа си вътре в тази зона, ще създадете впечатление на сериозен човек. Вашият партньор ще почувства, че сте отговорен и надежден. Ако вашият поглед не пада под нивото на очите събеседника, можете контролирате хода на разговора.

Видове погледи:

Неформален поглед

Когато погледът на събеседника са спуска нивото на очите на партньора, се създава приятелска атмосфера. Опитите показват, че по време на неформално общуване на лицето на събеседника също може да се очертае своеобразна триъгълна зона. В този случай тя се разполага между очите и устата на събеседника.

Интимен поглед

loading...