Глобалното затопляне се отлага с 10 години?

Според американски учени, общото покачване на температурите, свързани с глобалното затопляне през следващото десетилетие може и да не се случи. Изследователите са се опитали да обяснят паузата в...

205 0

63544391296Според американски учени, общото покачване на температурите, свързани с глобалното затопляне през следващото десетилетие може и да не се случи.

Изследователите са се опитали да обяснят паузата в процеса на затопляне, която започна през 1999 г., когато температурният ръст спря, въпреки рекордните нива на въглероден диоксид в атмосферата.

Според последната теория,  зад това забавяне стои   естественият 30-годишен цикъл в Атлантическия океан. Изследователите твърдят, че бавните течения  може да продължат да носят топлите потоци в  дълбочина в продължение на повече от десетилетие.

Според Междуправителствената експертна група по изменение на климата, глобалната средна температура се е увеличавала с около 0.05 градуса по Целзий за десетилетие между 1998 г. и 2012 г. От 1951 до 2012 г. цифрата е била средно 0,12 градуса по Целзий.

Работата, публикувана тази година в списание Science, изследва влиянието, което оказват на  глобалното затопляне Атлантическия океан и южната част на Северния ледовит океан. A група от изследователи от Университета на Вашингтон в Сиатъл стигна до заключението, че атлантическото течение  северно от тропиците в този век се е е ускорило и носи по-топла вода от повърхността на океана към дълбочина от един и половина километра.

Това е част от естествен цикъл, който продължава в Атлантическия океан около 30 години.

Друга пауза в затоплянето е наблюдавано в периода 1945-1975. След това в научния свят се появиха опасения,  че нещата вървят към нов ледников период. Но учените не изключват, че средната глобална температура може да се повиши рязко, когато цикълът на Атлантическия океан през 2030 г. ще се премести в по-топла

loading...