Градовете съкращават живота с 10 години

Животът в селските райони спомага по-дълго да сме млади, твърдят учените. Проучване показва, че животът в градовете ускорява процеса на стареене на кожата с 10%. Козметичната компания Procter...

438 0

Животът в селските райони спомага по-дълго да сме млади, твърдят учените. Проучване показва, че животът в градовете ускорява процеса на стареене на кожата с 10%.

Козметичната компания Procter & Gamble твърди, че замърсеният въздух съдържа 224 химикали, които увреждат  кожата.

Частиците, които се съдържат в градския въздух увреждат  протеините в кожата, наречени кератин. Тяхната основна задача е да предотвратяват изсушаването на клетките.

В проучване, финансирано от P & G, учените сравнили качеството на кожата на градските жени с кожата на жените, живеещи в селските райони. Общо са изследвани 200 жени на възраст от 30 до 45 години.

И двете групи имали сходен начин на живот и  били подложени на сходно количество ултравиолетова радиация. Но докато у жителките на селата били отбелязaни по-високи темпове на стареене на кожата, свързани с излагане на слънчева светлина, общият обем на щетите бил по-голям  при жените, живеещи в центъра на града. Изследването е проведено от професор Лиу Уей, дерматолог от Пекин.

loading...