Градовете съкращават живота с 10 години

Животът в селските райони спомага по-дълго да сме млади, твърдят учените. Проучване показва, че животът в градовете ускорява процеса на стареене на кожата с 10%. Козметичната компания Procter...

247 0

Животът в селските райони спомага по-дълго да сме млади, твърдят учените. Проучване показва, че животът в градовете ускорява процеса на стареене на кожата с 10%.

Козметичната компания Procter & Gamble твърди, че замърсеният въздух съдържа 224 химикали, които увреждат  кожата.

Частиците, които се съдържат в градския въздух увреждат  протеините в кожата, наречени кератин. Тяхната основна задача е да предотвратяват изсушаването на клетките.

В проучване, финансирано от P & G, учените сравнили качеството на кожата на градските жени с кожата на жените, живеещи в селските райони. Общо са изследвани 200 жени на възраст от 30 до 45 години.

И двете групи имали сходен начин на живот и  били подложени на сходно количество ултравиолетова радиация. Но докато у жителките на селата били отбелязaни по-високи темпове на стареене на кожата, свързани с излагане на слънчева светлина, общият обем на щетите бил по-голям  при жените, живеещи в центъра на града. Изследването е проведено от професор Лиу Уей, дерматолог от Пекин.

Замърсеният въздух причинява възпаления,  разрушава защитните механизми на кожата и уврежда колагена, който поддържа еластичността на кожата и следователно ускорява образуването на бръчки и стареене.

Дерматологът Стефани Уилямс казва, че една от нейните пациентки е принудена  да изтрива замърсяванията по лицето си всеки ден.

„След почистване на лицето бялата марля става напълно сива.  Могат да се видят цялата мръсотия и химикали на града върху кожата. – казва тя. – Тя е добре поддържана жена, но възрастта на нейната кожа е 10 години по-стара  от хронологичната.“

Фраук Несет, научен представител на P & G, която произвежда средства за грижа за кожата, заяви: “ В миналото се е смятало, че токсичните частици в градския прах може да полепват към лицето, но са твърде големи, за да проникнат в кожата Сега ние знаем, че частиците с размер до 0.1 микрона са  много по-малки от песъчинка, и спокойно влизат под кожата „.

loading...