Guardian: само 10% от средствата на фондацията на Гейтс са попаднали в Африка

Само 10% от средствата, отпуснати от  фондацията на Бил и Мелинда Гейтс са стигнали до Африка, пише The Guardian, позовавайки се на доклад на изследователската група Grain. Според...

211 0

Само 10% от средствата, отпуснати от  фондацията на Бил и Мелинда Гейтс са стигнали до Африка, пише The Guardian, позовавайки се на доклад на изследователската група Grain.

Според вестника, Фондациятa на Бил и Мелинда Гейтс е дала  общо 3 милиарда долара за борба с глада в най-бедните страни в света, но по-голямата част от парите са похарчени в САЩ, Великобритания и други богати страни, а само около 10% от средствата са стигнали до  Африка.

През последните десет години почти половината от отпуснатите пари са дадени на глобални изследователски мрежи, специализирани в изследването на селското стопанство, на такива организации като Световната банка и агенции на ООН, както и групи, които работят в Африка и насърчават високотехнологичното земеделие, се казва в статията.

Други $ 1.5 милиарда са отишли ​​за стотици организации, които са ангажирани в изследвания и развойна дейност в световен мащаб. „Повече от 80% от безвъзмездната помощ е   получена от организации в САЩ и Европа, а само 10% – групи в Африка. В момента основният бенефициент са САЩ, следвани от Великобритания, Германия и Холандия „, – се казва в доклада.

От 678 милиона щатски долара, дадени на  университетите и националните изследователски центрове, 79% са получили  организации  в САЩ и Европа, а само 12% – представителите на Африка. От $ 669 милиона, предоставени на сдружения с нестопанска цел за работа  в областта на селското стопанство, африканските организации са получили 4%, а американските – 75%.

От  фонда заявиха, че авторите на проучването са дали „непълна картина“ на работата  на организацията.

loading...