Хакерите вече могат да крадат данни от компютри, изключени от интернет, с радиосигнали и смартфон

За най-ефективната мярка за защита на информацията ,  специалистите по информационна  сигурност считат  използването на така наречената „въздушна междина“, при която компютърът с критично важна  информация няма никакъв...

471 0

За най-ефективната мярка за защита на информацията ,  специалистите по информационна  сигурност считат  използването на така наречената „въздушна междина“, при която компютърът с критично важна  информация няма никакъв контакт с локалните  мрежи и, по-специално, с интернет. При  този метод  прехвърлянето на  данни е  под особено внимание, както  лицата, имащи право да работят с тях. Всички манипулации с  данни се  фиксират със софтуерно и видео наблюдение.

Независимо от това, компютърни учени от университета Бен Гурион в  Израел, са намерили начин да атакуват дори и такива  компютри и да крадат данните от тях. Учените наричат този метод AirHopper.

За кражба на данни израелските експерти са използвали елементарното  прихващане на  радиосигнали,  генерирани от видеокартата на  компютъра при натискане на клавиатурата, за да запишат паролите за достъп до информация за по-нататъшната им обработка. Вредната програма заразявала съответния смартфон и работела  във фонов режим, без да предизвиква подозрение у  крайния потребител.

Мощността на FM-сигнала от смартфона се оказала достатъчна за получаването на информация от друга сграда – въпреки че в този случай се изисква фина настройка на честотата на генерирането, което успешно е решено с помощта на слушалки, които в същото време играят ролята на антена.

loading...