Хищни растения ловуват стратегически без да имат мозък

Изследователи от Кеймбридж и университета в Бристол във Великобритания са установили, че хищното растение – насекомоядното  Nepenthes – е способно временно да „изключва“ своите капани, което му позволява...

780 0

Наблюдението на диви растения в Борнео показало, че капаните, въпреки че временно са сухи, улавят по- големи партиди  мравки. Изследователите решили да разберат каква е тайната, и провели експерименти, по време на които поддържали капаните в мокро състояние ( навлажнявали ги със захарен разтвор). Оказало се, че така растенията привлекли с 36% по-малко улов.

„Мравките са социалните насекоми – казва д-р Bauer. Отначало един разузнавач търси наоколо гнезда с добри източници за храна.  Така той намира капан, който  е пълен със сладък нектар. Докато е сух, той може безопасно да пиене съдържанието, но след това мравката-разузнавач се връща обратно в колонията, и води  със себе си много повече мравки. Ако капанът винаги е хлъзгав, той ще улови само тези мравки разузнавачи, а  други няма да дойдат“.

Изключвайки капаните  за известно време през деня, растението гарантира, че мравката-разузнавач спокойно ще се върне в колонията и ще  доведе другарите си в капана. Така че този, на пръв поглед, недостатък, на практика е наистина разумна стратегия за използването на поведението на социални насекоми за свои цели, пишат изследователите.
Royal Society B.

loading...