Хората неумолимо затъпяват с всеки изминал ден

Учените  наблюдават постоянен спад в IQ на хората. Защо светът интелектуално деградира? Футуролозите преди години прогнозираха, че хората ще стават по-умни и ще се увеличава обемът на мозъка...

468 0

7221534_original

Учените  наблюдават постоянен спад в IQ на хората. Защо светът интелектуално деградира?

Футуролозите преди години прогнозираха, че хората ще стават по-умни и ще се увеличава обемът на мозъка им. В резултат на това, нашите деца ще бъдат мъдри и с големи глави. Може би някой ден това ще започне да се случва. Но засега учените наблюдават обратната тенденция, а именно световно оглупяване. Това се изразява в ежегодно снижаване на  IQ в световен мащаб.

Резултати  от тестове могат да бъдат намерени в архивите, и да се сравнят резултатите от минали години със сегашно време. Което направил, например, Ричард Лин (Richard Lynn), психолог в Университета на Ълстър. Той се запознал с интелектуалните показатели на американците, европейците и австралийците.

Ричард определил средните стойности –  данни от световното ниво на интелекта- и  открива, че към 2014 г. IQ е паднал с почти 3 пункта от нивото през 1950 г.  И ако затъпяването продължи  със сегашните темпове, към  2110 IQ на човечеството ще падне под 84 точки. А  това ще означава, че то ще стане умствено посредствено.

Колегата на Лин – Майкъл Уудли (Michael Woodley) от Свободния университет на Брюксел неотдавна огласи  данните за скоростта на реакциите. И се оказва, че тя се снижава. Преди сто години хората в експериментите натискали бутона, виждайки светлинен сигнал, средно след  194 милисекунди. Сега закъснението е 275 милисекунди. A забавената реакция предполага понижаване на скоростта на предаване на нервните импулси.

Данните за IQ, които се използват за анализ не засягат България, където тестовете за определяне на нивото на интелигентност, не  са били толкова популярни, колкото на Запад. Ето защо, ние можем само да гадаем как са нещата при нас. Но ако се озърнете около себе си, вероятно ще забележите доста печални неща. Всъщност наблюдавайте само политиците…

Разбира се, учените се опитват да разберат причините за това явление. Предполага се , съвсем основателно, че там, където оглупяват,  нещо не е наред с образованието. Но има и други идеи.

Например, професор Ян де Ниениус от Университета на Амстердам смята, че интелектуалното ниво на човека е ограничено до определен генетичен лимит.  Човечеството е достигнало своя. Сега само деградира. Това се случва най-вече защото умните не се размножават толкова активно, като глупавите.

loading...