Хората са твърде зависими от мнението на другите

Учени от Сорбоната, Френския институт за научни изследвания по компютърни науки и автоматизация и Университета на Ексетър са изяснили: нежеланието  да се открояваме от тълпата ни кара да...

704 0

Учени от Сорбоната, Френския институт за научни изследвания по компютърни науки и автоматизация и Университета на Ексетър са изяснили: нежеланието  да се открояваме от тълпата ни кара да вземаме неправилни решения. Хората разчитат на мнението на другите, а не на собствените си инстинкти. Това всъщност е обусловено от процеса на еволюцията, пише The Times of Malta.

Специалистите използвали математически модели за изучаване на механизма за развитие на социалната информация. Те провели проучване върху животни. Оказва се, че да се попадне под чуждо влияние е  много лесно. Изводите на учените отразяват класическия конфликт между индивидуалните и колективните интереси. Този конфликт може да доведе до трудности в процеса на адаптация към нови условия.

Заради  „стадно чувство за подражание“ мнозина често повтарят избора на други хора, а  не правят свой собствен избор. Тази стратегия намалява чувствителността към различни промени. Тя е полезна в много ситуации, като например, според коментари, можете бързо да изберете най-добрия телефон. Но  ако личните  убеждения са в конфликт с другите, възниква  проблем.

loading...