Интересни факти за живота през първи век

pyrvi vek

1. Рим е бил най-големият град в света – Към 1 година Рим, чието население е било някъде между 800 000 и 1 милион жители, е най-големият и...

1111 0

1. Рим е бил най-големият град в света – Към 1 година Рим, чието население е било някъде между 800 000 и 1 милион жители, е най-големият и най-могъщ град в света. Повечето от това, което знаем за цивилизацията в тази древна епоха ни е познато от историята, записана по време на римското управление.

2. Населението на Земята е било около 231 милиона души
Почти е невъзможно да се знае точната цифра, но според някои оценки, населението на Земята е било около 200 милиона души. Най-населените райони са били около реките Ганг, Тигър, Яндзъ, Нил и По.

3. Жените не са имали или са имали много ограничени юридически и икономически права
Жената рядко е била икономически независима. Доходите на жените отивали директно при бащата или съпруга, в зависимост от семейния и статус. По закон жените не са имали право да подават молба за развод, докато мъжете можели.

4. Преброяването в Китай през втори век отчита 57 671 400 души
Смятаното за най-древното в световната история преброяване е направено от династията Хан, и е имало за цел да преброи своите хора, за да се определят доходите и военната сила във всеки регион. И още в първи век на Китай се пада значителна част от световното население.

5. Първите търговски автомати продавали светена вода
Вендинг машините са били изобретени през първи век след Христа в Александрия. Въпреки че жителите на този град не купували чипсове и сода, а свещена вода. Когато монетата попадала в отвора, благодарение на теглото й се отварял кран и устройството пускало свещена вода.

6. Икономиките на градовете и страната били напълно различни
Разбира се, и сега има разлики в цените в градските и селските райони, но тази разлика не може да се сравни с това, което е било през първи век. Например, плодовете са били 3 до 6 пъти по-скъпи в Ерусалим, отколкото в околните райони. Животните също били по-скъпи в града, а гълъби за жертвоприношения се продавали с голяма печалба.

loading...