IBM направи супермолекула, която убива всички вируси. Абсолютно всички!

Суперлекарство против грип, Ебола, Зика и въобще – срещу всякакви инфекции. Отлична новина! Човечеството в съвсем близко бъдеще ще получи уникално лекарство, което може да убива всички известни...

1556 0

Суперлекарство против грип, Ебола, Зика и въобще – срещу всякакви инфекции.

Отлична новина! Човечеството в съвсем близко бъдеще ще получи уникално лекарство, което може да убива всички известни на медицината вируси!

Сбогом грип! И вече няма да се тревожим за новите „супербактерии и супервируси“ като Зика и Ебола, които, както се твърдеше по-рано, могат да унищожат живота на планетата.

Вирусите са изключително много, и те постоянно мутират – затова всяка година в аптеките се появяват все нови и нови лекарства, дори срещу обикновен грип. Но много скоро всичко ще се промени.

Изследователски екип от IBM и Института по биоинженерство и нанотехнологии (Сингапур) е създал „макромолекула“, която може да унищожават вируси от всички видове и дори да се „засели“ в организма, за да служи като „охрана“ от тях.

Това е научната публикация, в която подробно е описано как тя работи : https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.macromol.6b00091.

Накратко казано, учените са били в състояние да разшифроват тези части от ДНК и РНК на вирусите, които съвпадат. Ако макромолекулата, след като ги анализира, се увери, че това е чуждо тяло, веднага го унищожава.

Самият процес на унищожение изглежда забавно:

Отначало тази макромолекула- охранител открива вируси по гликопротеини – молекули, които се намират на повърхността на вируса, и се прикрепят към здравите клетки в тялото на човек.
После тя привлича към себе си вируса с електростатични заряди.
И след като вирусът се приближи, тя се вкопчва в него и го придружава, като пречи на вируса да се „захване“ за здравите клетки в тялото на човек.
За кратко , по време на такова „пътуване“ макромолекулата неутрализира вируса, като намаляване нивото на киселинност в него, т.е. не му позволява да се размножава.

Има и друг сценарий за унищожаване: макромолекулата може да съдържа захар, наречен „маноза“. Това е такъв вид захар, който много обичат имунните клетки. Ако тя „поръси“ с него вируса, имунната система сама го унищожава, и при това много бързо.

А може, разбира се, да се комбинират и двата метода – тогава човечеството в продължение само на няколко години ще се отърве от всички вирусни заболявания!

Лекарите казват, че вариантите за употреба на тези макромолекули са два: те могат да се съдържат в средствата за дезинфекция на ръце. Или можем да вземаме тези „макромолекули“ във вид на таблетки като „ваксинация“ или за профилактика.

До масовото внедряване на тази макромолекула, според учените, остават не повече от пет години.

А вие вярвате ли на американските и сингапурските учени и лекари?

https://www.popsci.com/macromolecule-developed-by-ibm-could-fight-multiple-viruses-at-once?con=TrueAnthem&dom=fb&src=SOC&utm_campaign=&utm_content=5816b73842bece00078bd97d&utm_medium=&utm_source=

loading...