Ибупрофенът е в състояние да спре растежа на раковите клетки

У противовъзпалителното лекарство ибупрофен учени откриха неочаквани свойства – то е в състояние да спре растежа на раковите клетки и може да се разглежда като лек за рак...

260 0

У противовъзпалителното лекарство ибупрофен учени откриха неочаквани свойства – то е в състояние да спре растежа на раковите клетки и може да се разглежда като лек за рак на простатата, някои видове рак на дебелото черво и други по-редки видове рак.

Ибупрофенът е едно от нестероидните противовъзпалителни лекарства, и най-често използваните – заедно с аспирина и парацетамола. Сега, според Medical News Днес, се оказва, че има и противоракови свойства.

За разлика от много други лекарства, ибупрофенът съществува в две различни форми – R и S. Противовъзпалително действие има само формата S, но организмът може да „конвертира» R формата в S, чрез процес, известен като хирална инверсия. Именно този процес може да помогне в борбата срещу рака – у раковите клетки е открито повишено съдържание на ензима AMACR, който е отговорен за хиралната инверсия.

Теорията на учените се заключава в това, че ако този ензим е „зает“ с конвертиране на R в S-ибупрофен, той остава без ресурси и възможности да „съдейства“ на раковите клетки да се делят. В резултат разпространението на рака значително се забавя.

loading...