Индианци с лъкове и стрели нападнаха село в Перу

Около 200 индианци от племето Mashco Piro, въоръжени с лъкове и стрели, на 18 декември са щурмували село Monte El Salvador на границата на Перу и Бразилия. Съобщава...

670 0

Около 200 индианци от племето Mashco Piro, въоръжени с лъкове и стрели, на 18 декември са щурмували село Monte El Salvador на границата на Перу и Бразилия. Съобщава се, че са убивали  добитъка и са вземали от местните хора прибори за готвене, мачете, въжета, одеяла и храна. За нападението става известно едва  на 23 декември.

Според местните власти, преди това индианците два пъти са идвали  в селото за да питат за инструменти и храна, но всичко било  много спокойно. Но третото им посещение е истински грабеж, според Survival International. Защо се е случило това сега се изяснява.

Перуанските власти решиха да евакуират жителите на село Monte El Salvador в Амазония. Министерството на междукултурното и етническо взаимодействие потвърди евакуацията на населението от Monte Salvado в град Пуерто Малдонадо. 55 души (предимно – жени и деца) ще бъдат евакуирани в регионалната столица  Пуерто Малдонадо.

Жертви  на нападението няма, тъй  като повечето жители просто не били вкъщи по време на нападението. Според заместник-министъра по мултикултурните въпроси Patricia Balbuena, никой не е бил ранен. „Хората са потърсили убежище в заставата,  в безопасност са, но те са под стрес и не разполагат с храна,.“ – каза тя, добавяйки, че метеорологичните условия са попречили на полицията  да стигне в селото, съобщава The Guardian.

loading...