Популярно болкоуспокояващо може да предизвика инсулт

The Daily Mail съобщи, че диклофенак във Великобритания сега може да се получи само с рецепта от лекар – решението е взето от Агенцията за контрол на лекарствата...

695 0

The Daily Mail съобщи, че диклофенак във Великобритания сега може да се получи само с рецепта от лекар – решението е взето от Агенцията за контрол на лекарствата и медицински консумативи (MHRA). От 2008 г. насам лекарството е достъпно за всеки и е едно от най-популярните лекарства, използвани за облекчаване на болка, предизвикана от различни причини.

Диклофенакът е типичен представител на нестероидните противовъзпалителни средства. Той се използва при болка в ставите, главоболие, грип и подагра. Но последните изследвания показват страничните ефекти на лекарството, което увеличава риска от сериозни сърдечно-съдови заболявания – инфаркт на миокарда и исхемичен инсулт.

„Установено е, че приемането на диклофенак се свързва с повишаване на броя на инфарктите или инсултите с 3 случая на всеки 1000 души, приемащи това лекарство,“ – съобщи Сара Бранч, заместник-директор на MHRA.

Още през 2013 г. учени от Оксфордския университет заявиха, че големи дози диклофенак значително увеличават риска от инсулт и инфаркт. Експерти настояват да се намери на това лекарство по-безопасна алтернатива.

loading...