Интелектът зависи от музикалните предпочитания

Най-ниските резултати в тестове за определяне на коефициент на интелигентност показват тези, които в продължение на много години се интересуват от хип-хоп и R’n’B. Рапърите, така да се...

3218 15

originalНай-ниските резултати в тестове за определяне на коефициент на интелигентност показват тези, които в продължение на много години се интересуват от хип-хоп и R’n’B. Рапърите, така да се каже , са  „най-тесногръди“ сред всички преминали теста.

За определяне на IQ са били използвани както класически тестове, така и традиционните тестове за училищната програма.

По-високи показвали онези връстници, които предпочитат класическата и симфонична музика.

За голямо огорчение на родителите, тези деца, които обичат тежката музика и рока – притежават  най-високо ниво на интелигентност.

Някои резултати   изненадали учените: „Едно от нещата, които ни изненадаха най-много – е, че хората, които обичат класическата музика и хеви метъл, са много сходни, те са творчески личност и непринудени, но не много  общителни“- казват изследователите.

„Има стереотип в обществото, че  феновете на хард рок са хора в дълбока депресия и склонни към самоубийство;   приема се и това, че феновете на рока са опасни елементи за обществото Всъщност, те са безвредни и дори полезни за обществото като цяло.  Това са хора с  много деликатен характер.“ – отбелязват учените.

Музикалните стилове и характерни черти на техните любители:

BLUES – високо самочувствие, творчески, комуникативни, фини  и спокойни.

JAZZ – високо самочувствие, творчески, комуникативни,  спокойни.

Classical Music – високо самочувствие, творчески, интровертни, тихи.

loading...


Коментари

15 comments

 1. м.п.и. Отговор

  Много интересен материал. Бихте ли все пак цитирали източниците си? Кои са тези учени, кои са изследванията и публикациите им?
  Благодаря!

 2. Търсим се Отговор

  И аз като М.П.П. по- горе питам, кои са източниците Ви, и понеже зная, че няма да ги разкриете, искам да Ви помоля, да допълните информацията, като отговорите какво е нивото на интелигентност на хората, които слушат “Бас мечо , бас“ Благодаря Ви !

  1. INP Отговор

   За пръв път чуваме, че има такова нещо като Бас мечо…

  2. Севдалина Отговор

   Хората, които предпочитат „Бас, мечо, бас“ са под нивото за интелигентност, те са под всякаква критика за това не са ги отразили тук. Това за мен са хора без мнение, които слушат и харесват това, което някой им е наложил и е решил че е „модерно“…. къде майтап, къде истина, вярно си е. Но защо не пише за тези, които обичат фолклор и народна музика?

 3. Лило Отговор

  Стига, хора. Отдавна се знае, че феновете на тежката музика (рок, метъл и др. производни) са най-интелигентни. Не е нужен източник, за да се убеждаваме. Рокът се смила трудно, подобно на класиката.

  1. Трайчо Отговор

   Нима? За мене дет и производни метъли изобщо не се смилат, защото не носят музикален заряд , а проста агресия в себе си, музиката се предпочита от интелигентните хора, защото отваря въображението и креативната мисъл, зарежда, за рока, да , джаз , блус, соул- ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, но метъла..по-скоро не.

 4. Боби Отговор

  Тъй като кънтрито е фолклора на американците (тези след преселенито) и предполагайки, че това е американско проучване, а може би и статия, това което е написано за кънтрито най-вероятно важи и за други народни фолклорни музикални стилове

 5. Боян Отговор

  Вие сериозно ли.. изборът на музика зависи от прекалено много неща, че да се фокусирате върху интелигентността на хората. Не споря.. комерсиалният рап днес е пълна глупост, но аз съм далеч по интелигентен от повечето си връстници. Слушам рап/хип-хоп от както се помня и няма как да спорите, че хора които предпочитат лирицисти като Спенс, Wosh MC, 2pac, Mob Deep и редица други бг или американски ъндърграунд изпълнители, са плиткоумни… Да не говорим че хората които слушат сносен рап също така слушат и се наслаждават на ужасно много други стилове. Да изкарвате хора, ограничени от към избора си на музика до 1 стил по-интелигентни, просто не върви.

  1. Красимира Отговор

   Съгласна съм с написаното от теб. 🙂

 6. Любен Отговор

  Интересна дискусия.повечето хора принадлежат към основната група,която е податлива на всичко,което им се предложи.Реклами,музика,изкуството такова каквото някой е представил по телевизията,без значение дали е рок,рап,или простете за мръсната дума -чалга.За да определи отделния индивид кое е стойностно,и кое не,се изисква интелект.Фенове на всякакви стилове си въобразяват,че разбират нещо,харесвайки нещо,което няма никаква стойност,освен да ви накара да купите някоя глупост,или да харесате някоя още по-голяма.Да си мислите ,че така наречените „фолк“ изпълнители в Бг издават „хитове“,или други „рап поети“ изразяват нещо с послания като „дреме ми на к*ра“.Ако наричате това изкуство-поздравления за вашия интелект!

 7. dasy Отговор

  Много относително…Както всичко което се пише по интернет не е задължително да е 100 процента вярно…Ами какво да кажем за който харесва индийска класическа музика….фолклорна(не чалга) латино и т.н…Според мен , хората едно време правилно са казали, който пее зло не мисли , така че МУЗИКАТА е изкуство във толкова много разновидности. Естествено не всичко харесва на всички…

 8. Deumos Отговор

  Съгласна съм с проучванията, те съвпадат с личните ми наблюдения…И е нормално да има изключения, все пак това е статистика със сигурност има такива, които слушат класическа музика и рок и са с нисък интелект и рапъри с висок интелект… не разбирам защо някои хора се обиждат?!

 9. джуджев Отговор

  абе тия луди ли са, тези проучвания са пълна скръб-познавам много рапъри,метали и чалгари,както и други едни от тях са интелигентни,други не-но не заради музиката,а по много други причини,а да не говорим,че тези които слушат чалга би трябвало да са най-тъпите и тесногръдите хора,защото в нея се пее само за секс,курви и ебане,и е пълно с разголени мадами и т.н. но има и умно хора,които слушат чалга,има и тъпи хора,които слушат и класика

 10. Азармо Отговор

  – Не може да си простак и да слушаш доброволно класическа музика, защото я разбираш и харесваш, същото важи за рока!
  – Посочете ми един интелигентен чалгар.
  – И не бъркайте интелигентен с хитър или оправен.

 11. Мила Отговор

  Абсолютно вярно твърдение . Предпочитанията в музиката не формират интелект, те само го диагностицират. Няма как да имаш сложен мозък, а да се вдъхновяваш от елементарна музика. Рокът е сложна за възприемане музика и е естествено , че не се харесва от всеки. Колкото до явлението чалга- трябва да си абсолютен малоумник, за да се упояваш от такава боза, че и НЕбългарска!