Интернетът нощем спи – сериозно

В развитите страни като САЩ, хората са свикнали да живеят в свят, който никога не спи – в такива места интернет връзката е  постоянна и надеждна като светлината...

376 0

world-map-in-blue-michael-tompsett1В развитите страни като САЩ, хората са свикнали да живеят в свят, който никога не спи – в такива места интернет връзката е  постоянна и надеждна като светлината или водата в кухнята.

Само че  такъв неограничен интернет е  един вид лукс за страните от първия свят, където исторически са се появили първите  потребители, и които са били в състояние да грабнат лъвския пай от интернет адреси. В  повечето части на света интернетът редовно отива да спи.

Това означава, че за потребителите в Азия, Африка и Южна Америка, техните интернет връзки биват прекъснати през нощта. Интернет кафенетата са затворени, а домашните рутери се изключват.

Изследователи от Университета на Южна Калифорния са съставили карта с 24 – часовия ритъм на глобалния интернет. В продължение на две седмици екипът на проекта, ръководен от професор Heidemann следи тези връзки, пингвайки всеки наличен IP-адрес в глобалната мрежа на всеки 11 минути. Според техните наблюдения, от всичките 4 милиарда адреси по IPv4 стандарт, се използват по-малко от 800 хиляди.

loading...