Инвестиции в насекоми: как стартъп спечели от щурци

Нюйоркският стартъп  Exo (Exoprotein), занимаващ се с  производството на енергийни блокове от  щурци, привлече  $ 1,2 милиона, като част от следващата фаза на програмата за начално финансиране, се...

538 0

1411738191_0202.250x200Нюйоркският стартъп  Exo (Exoprotein), занимаващ се с  производството на енергийни блокове от  щурци, привлече  $ 1,2 милиона, като част от следващата фаза на програмата за начално финансиране, се казва в  прессъобщението на Eхo. Средствата ще бъдат насочени към разширяване на производството, продуктовата гама и наемане на висши специалисти.

Съинвеститори са  фондът Start Garden, специализиран в сътрудничество с иновативни компании, Collaborative Fund, който финансира „предприемачи, които променят света“, и Тимъти Ферис, гуру на продуктивността и най-продаваният автор на бестселъра „Как да работим по 4 часа седмично.“

По-рано компанията вече получи  средства от бизнес акселератора AccelFoods, специализиран в първична финансова подкрепа на  производители на пакетирани хранителни продукти, в размер до $ 140 000.

Exo започва дейност миналата година, и  е основа от випускниците на престижния Браунов университет Грег Севиц и Габи Луис. Основната цел на компанията е  да се популяризира употребата на насекоми като източник на лесно смилаем протеин. Според бизнесмените, Exo първа предлага  работещо решение на проблема с глобалната продоволствена сигурност.

По-рано до подобни заключения стигнаха в  ООН. Генералният директор на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) Жозе Грациано да Силва, говорейки през май 2013 г. на Международната конференция на тема „Горите в обезпечаване на  продоволствената сигурност и храненето“, призова гладуващите по- активно да се хранят с  насекоми, за да компенсират липсата на протеини.

loading...