Истината за …. лъжата

На нашата планета няма човек, който никога да не е лъгал. Дори и най-известните правдолюбци поне веднъж в живота си са били принудени да кажат лъжа. Красивата лъжа...

1306 0

На нашата планета няма човек, който никога да не е лъгал. Дори и най-известните правдолюбци поне веднъж в живота си са били принудени да кажат лъжа.

Красивата лъжа понякога помага да се преместват планини. Какво кара хората да прибягват до такъв съмнителен способ за психологическо въздействие?

Спокойствие на близки и роднини

Скриването на истината в името на духовния комфорт на роднини или приятели се счита до известна степен за въпрос на благородство. Да се донесе лоша новина е винаги трудно. Как да се съобщи на роднина, че има нелечимо заболяване, или да се каже на приятелка, че мъжът й изневерява? По-добре е да се излъже, и да се прехвърли този тежък товар върху плещите на някой друг …

Тази монета има две страни. От една – вие наистина може да избегнете конфликт и да не станете вестител на нещастие. От друга – колко време ще сте в състояние да се преструвате? Няма гаранция, че когато вашата приятелка открие, че съпругът и изневерява, а ти си наясно с това, тя ще разбере и ще прости. Но истината също не гарантира запазване на добрите отношения. Отваряйки очите на приятелката за изневярата на мъжа и, вие си оставате чужд човек, нахлул безцеремонно в семейството. Утре те ще се помирят, а вие ще станете враг.

Личните интереси

Ние всички сме малко егоисти. Ето защо, най-честата причина за лъжа е самозащита. Такава една лъжа може да се нарече инстинктивна – често тя се оправдава с фрази като „така се е получи.“ Детето отрича, че е счупило захарницата, защото го е страх от наказание. Подчиненият мами шефа си, уверявайки го, че годишния доклад е готов, защото в противен случай ще го изгони от работа.

Лошият сценарий: спасявайки се, човек очерня някой невинен. Разбира се, в този момент, когато е поставен до стената, той малко се замисля за чуждото благополучие. Неговата цел е да се отърве от подозрение и да си възвърне доброто име. Постъпвайки по този начин повече от веднъж, рискува да загуби доверието на другите завинаги.

Особено внимание заслужават предателите. Ако спонтанното предателство все пак може да се обясни, то поведението на хроничния женкар лъжец е озадачаващо. Привърженикът на свободната любов трябва да престане да нанася болка на съпругата си и да си отиде, а не да лъже за внезапни командировки и извънредна работа.

loading...