Италиански учен: Мона Лиза е китайка и майка на Леонардо

Италианският историк и писател Angelo Paratico е убеден, че майката на Леонардо да Винчи е била робиня-китайка, която великият художник увековечил на безсмъртната си творба „Мона Лиза“. Преди...

789 0

Италианският историк и писател Angelo Paratico е убеден, че майката на Леонардо да Винчи е била робиня-китайка, която великият художник увековечил на безсмъртната си творба „Мона Лиза“.

Преди да стигне до такива сензационни заключения, Paratico е прекарал около 20 години в Хонг Конг, изучавайки отношенията между Китай и Италия през последните пет века. Някои намерени от него документи са отразени в нов обемен труд на италианеца „Леонардо да Винчи: китайски учен, изгубен в италианския Ренесанс“, която ще излезе през следващата година.

„Аз не се съмнявам, че майката на Леонардо е от Изтока, но, за да докажа нейните китайски корени, е необходимо да се прибегне до метода на дедукцията“, – казва ученият.

До днес се е смятало, че родителите на Да Винчи са нотариусът Пиеро и неговата любима селянка на име Катерина. Но Angelo Paratico изглежда има различно становище. Според италианеца, който се позовава на писмени източници, всъщност великият художник е роден от робиня, която също се е наричала Катерина. Жената е работила при един от клиентите на бащата на Леонардо, но след раждането му през 1452 г., всички данни за нея мистериозно изчезнали от документите, тъй като връзки с слугините в онези времена са считани за „неприемливи“.

loading...