Италиански учен: Мона Лиза е китайка и майка на Леонардо

Италианският историк и писател Angelo Paratico е убеден, че майката на Леонардо да Винчи е била робиня-китайка, която великият художник увековечил на безсмъртната си творба „Мона Лиза“. Преди...

485 0

Италианският историк и писател Angelo Paratico е убеден, че майката на Леонардо да Винчи е била робиня-китайка, която великият художник увековечил на безсмъртната си творба „Мона Лиза“.

Преди да стигне до такива сензационни заключения, Paratico е прекарал около 20 години в Хонг Конг, изучавайки отношенията между Китай и Италия през последните пет века. Някои намерени от него документи са отразени в нов обемен труд на италианеца „Леонардо да Винчи: китайски учен, изгубен в италианския Ренесанс“, която ще излезе през следващата година.

„Аз не се съмнявам, че майката на Леонардо е от Изтока, но, за да докажа нейните китайски корени, е необходимо да се прибегне до метода на дедукцията“, – казва ученият.

До днес се е смятало, че родителите на Да Винчи са нотариусът Пиеро и неговата любима селянка на име Катерина. Но Angelo Paratico изглежда има различно становище. Според италианеца, който се позовава на писмени източници, всъщност великият художник е роден от робиня, която също се е наричала Катерина. Жената е работила при един от клиентите на бащата на Леонардо, но след раждането му през 1452 г., всички данни за нея мистериозно изчезнали от документите, тъй като връзки с слугините в онези времена са считани за „неприемливи“.

Като едно от доказателствата в подкрепа на своята теория, италианският учен се позовава на това , че по време на Възраждането в Италия и Испания са живели много роби от Изтока, сред които е била и майката на бъдещия гений. Настоявайки за това, че корените на художника са източни, Paratico цитира като доказателство факта, че Да Винчи пише с лявата си ръка, както е прието в Изтока, и е бил привърженик на вегетарианството в онези дни, когато европейците за това дори не са си и помисляли.

Освен това, според италианския учен, именно майката е могла да вдъхнови Леонардо да нарисува най-загадъчната си картина – „Мона Лиза“

„За това, между другото, през 1910 г. говори и Зигмунд Фройд. На заден план на „Мона Лиза“ може да се различи китайския пейзаж, а лицето и с нещо напомня на външния вид на китайка, „- казва Paratico.

За да може окончателно да докаже своята правота, Angelo Paratico възнамерява да получи разрешение да се ексхумират останките на великия Леонардо, както и подробно да се проучи неговата ДНК.

loading...