Изгорелите газове от колите променят човешката ДНК

Изследователи от University of British Columbia и Vancouver Coastal Health са установили, че само два часа въздействие на изгорелите газове от дизеловите двигатели могат да доведат до фундаментални...

380 0

Изследователи от University of British Columbia и Vancouver Coastal Health са установили, че само два часа въздействие на изгорелите газове от дизеловите двигатели могат да доведат до фундаментални промени в здравето, свързани с „превключването“  на някои гени.

По време на експеримента  учените поставили  доброволци в специални камери, с размерите на баня, където участниците получавали определена концентрация отработени газове, приблизително равни по качество на въздуха на оживена магистрала в голям град. Изследователите проучили как тези ефекти се отразяват на метилирането на ДНК.

Този процес може да изключи или да промени ген,  понякога за доброто на човека, а понякога не. Тези тестове  показали: дизеловите изгорели газове  причиняват промени в метилирането на около  2800 различни точки в ДНК на хората, засягайки около 400 гени. На някои места това е довело до увеличаване на метилирането; в повече случаи –  намаляло.

loading...