Изкуствен интелект ще прогнозира опасните слънчеви изригвания

Опасни слънчеви изригвания учените ще се опитват да предскажат с помощта на изкуствен интелект, се казва в статия, публикувана в научното списание Astrohpysical. Мощните изригвания, по време на...

200 0

Опасни слънчеви изригвания учените ще се опитват да предскажат с помощта на изкуствен интелект, се казва в статия, публикувана в научното списание Astrohpysical.

Мощните изригвания, по време на които става   отделяне на коронарна маса, се  случват  на Слънцето в течение на 11-годишен цикъл, по време на който силата на тези явления постепенно се увеличава.

По-специално, те могат да повредят намиращите се  на земна орбита спътници и да предизвикат прекъсване на електрозахранването и повреди в електрониката на планетата.

Сега учените ще обработва данните, получени от  Solar Dynamics Observatory (SDO) – космическа обсерватория на  NASA, като използват изкуствен интелект, създаден от учени от Станфордския университет.

През 2012 г. заради най- силното за 150 години изригване на коронарна маса,  човечеството можеше  да остане без електричество и да загуби всички спътници и комуникации, но тогава слънчевата материя мина покрай Земята.

loading...