Изобретиха безпилотник от гъбички и бактерии

Американски инженери представиха за първи път в света „биологичен безпилотен самолет“ – автономен летателен апарат с корпус, изработен от гъби (живите организми по  време на растежа заели правилната...

329 0

Американски инженери представиха за първи път в света „биологичен безпилотен самолет“ – автономен летателен апарат с корпус, изработен от гъби (живите организми по  време на растежа заели правилната форма). Дронът е тестван успешно.

Изобретението има особена стойност за  военни и разузнавателни служби: всички дронове са заплашени от аварии, но тези структури след евентуална катастрофа се превръщат в незабележима и бързо съхнеща локва слуз.

Корпусът на апарата е  „отгледан“ от мицел – вегетативното тяло на гъбата, състоящо се от тънки разклонени нишки. Базираната в Ню Йорк компания отглежда  мицел под формата на дронове по поръчка от NASA. На тази основа се поставя защитно покритие от  целулозни  бактерии. Накрая целулозните листове се покриват с протеини от слюнка ( насекомите  използват тази течност за хидроизолация на гнездата си). Микрочиповете са напечатани със сребърна боя на основата на наночастици,  за да се максимизира биоразградимостта на устройството.

loading...