Изследователи от Berkeley случайно изобретиха очила срещу далтонизъм

Много изобретатели са направили най-големите си открития случайно – от рецептата за картофен чипс до технологията за неръждаема стомана. И сега, опитвайки се да създадат защитни очила за...

817 0

Много изобретатели са направили най-големите си открития случайно – от рецептата за картофен чипс до технологията за неръждаема стомана. И сега, опитвайки се да създадат защитни очила за хирурзи, в Berkeley Lab случайно намират решение на проблема с далтонизма.

Има много различни видове цветна слепота, всяка от които не позволява на човек да вижда някои цветове. Например, един от първите изпитатели на новата технология в Бъркли, Maрк Дракър има генетичен дефект, който не му позволява да възприема ясно червени и зелени цветове, размивайки зрението му в тази част на спектъра. Поради това за него е трудно да кара кола – той вижда зле цветовете на светофара. Но с новите очила EnChroma CX Дракър може ясно да види дори отделни листа на дърво.

„Очилата избирателно отстраняват някои вълни между червената и зелената част на спектъра, фактически разширявайки промеждутъка между тях“, казва вицепрезидентът на EnChroma Don McPherson. McPherson открива това потенциално полезно качество на новото изобретение, когато приятелят му далтонист пробвал тези очила и открил в тях този необикновен ефект.

loading...