Къде душата крие страданията си? Седем класически психосоматични заболявания

„Болест на нервна почва“ – така ние обикновено наричаме психосоматичните разстройства. Името на тези заболявания съчетава гръцките думи „душа» (psyche) и „тяло“ (soma), и те обикновено възникват защото...

3979 0

„Болест на нервна почва“ – така ние обикновено наричаме психосоматичните разстройства. Името на тези заболявания съчетава гръцките думи „душа» (psyche) и „тяло“ (soma), и те обикновено възникват защото душата крие своите страдания.

В момента, в който хранилището на душата се препълни, съдържанието не може да намери по-директен начин за излизане, от този през тялото. Какво води до психосоматични заболявания? В тази статия ще намерите класификация на най-често срещаните причини за психосоматични разстройства, предложени от психолога Lesley LeKron.

Сега за всяка точка по-подробно.

1. Вътрешен конфликт.

Ситуация, в която една част от желанията на човека лежи на повърхността, а другата – обикновено противоположна – по някаква причина е скрита в подсъзнанието. След това започва втората част на „партизанска война“, признак за която са психосоматичните симптоми.

2. Езикът на тялото.

Тялото физически отразява състоянието, което би могло да се изрази с образните фрази: „това е такова главоболие“, „поради това сърцето ме боли“, „ръцете ми са вързани!“ Познайте как ще реагира относително здрав организъм на такива постоянни програмиращи съобщения?

3. Наличието на условна полза.

Тази категория включва здравословни проблеми, които носят определени условни ползи за техния собственик. И не, това не е симулация, а реално диагностицирано заболяване. Може би човек много желае да има преимущества, които той ще получи само ако е болен. Бъдете внимателни, защото желанията доста често се сбъдват!

4. Опит от миналото

Причината за заболяването може да е травматично преживяване в миналото, по-често – тежко детско. Това може да бъде както епизодично събитие, така и трайно въздействие, което продължава да се отразява на човека емоционално в настоящето.

5. Идентификация.

В този случай физическият симптом може да се образува в резултат на силна емоционална привързаност към човек, който има такова заболяване. Често това страх от загуба на този човек или загубата действително е настъпила.

6. Внушение.

Бъдейки сигурен в наличието на болестта – дори и ако тя не съществува в действителност – човекът непрекъснато се опитва да намери доказателства за това, така че в един момент подсъзнанието вече дава съгласие за наличието на болестта. Разбира се, по такъв начин вероятността да възникне болест , се увеличава значително.

7. Самонаказание.

loading...