Как да разпознаваме психопатите – I част

Думата „психопат“ често се свързва с образ на злодей във филм. Разбира се, Холивуд не винаги точно описва психарите, но е факт, че психопатът е някой много страшен....

568 0

Думата „психопат“ често се свързва с образ на злодей във филм. Разбира се, Холивуд не винаги точно описва психарите, но е факт, че психопатът е някой много страшен.

Те не знаят какво е състрадание, а това, от своя страна, означава, че те нямат чувство за вина, и че са много импулсивни. Въпреки че често не са толкова умни колкото Ханибал Лектър, те са доста хитри, могат да очароват и манипулират.

Сред общата численост на население те са само 1%, обаче, дори и такова малцинство продължава да плаши и да вдъхновява учените да правят нови проучвания за откриване на нова информация за тях.

10. Психопатите не умеят да разпознават страх

Повечето от нас веднага разбират, че хората са уплашени, защото признаците на страха са на лицето им: разширени зеници, повдигнати вежди и отворена уста (в пристъп на плач или искат да „уловят“ още въздух).

Един обикновен човек, виждайки това си мисли „Този е уплашен или се страхува“, обаче, психопатът не разбира нищо, защото той не е в състояние да разпознае страха. И това не е защото той нарочно не го „вижда „,а поради факта, че той наистина не е в състояние да го види.

Изследователят от Georgetown University Abigail Marsh тества 36 деца на възраст 7-10 години за реакцията им на изражение на лицето. Мозъчната активност на децата е записвана с помощта на магнитен резонанс, докато Абигейл им показва снимки на хора с различни емоции.

Някои лица били неутрални, други изразявали недоволство, а трети страх и ужас. Повечето деца лесно различавали неутрално лице от уплашено. Само че тези, които получили по-високи оценки в рейтинга за принадлeжност към психопатични наклонности, просто не могли да разберат какво е това „страшно изражение на лицето.“

Такава реакция говори за неизправности в работата на миндалината, част от мозъка, която контролира реакцията при страх. Външният слой на миндалината у психопатите е много по-тънка, отколкото у един обикновен човек, и е много по-малка в сравнение със здрав мозък.

Поради това намаляване на обема, тази част от мозъка е по-малко активна, отколкото би трябвало да бъде, така че психопатът не може да интерпретира такава емоции като страх.

Странно е, но, както изглежда, към други емоции това правило не действа. Психопатите разбират емоциите на другите по същия начин като нормален човек. Но, наред с други неща, и те сами не могат да изразят страх на лицето си, дори и да ги е страх.

Тъй като те си нямат и понятие за това , което човек изпитва, когато се страхува, те не знаят как да реагират на ужас в каквато и да е ситуация. Ето как реагира жена – убиец, след такова тестване: “ Аз не знам как се нарича това изражение, но знам, че е подобно на онова, как изглежда човек, когато го погледна“… Красноречиво, нали?

Следва.

loading...