Как да разпознаваме психопатите – I част

Думата „психопат“ често се свързва с образ на злодей във филм. Разбира се, Холивуд не винаги точно описва психарите, но е факт, че психопатът е някой много страшен....

904 0

Думата „психопат“ често се свързва с образ на злодей във филм. Разбира се, Холивуд не винаги точно описва психарите, но е факт, че психопатът е някой много страшен.

Те не знаят какво е състрадание, а това, от своя страна, означава, че те нямат чувство за вина, и че са много импулсивни. Въпреки че често не са толкова умни колкото Ханибал Лектър, те са доста хитри, могат да очароват и манипулират.

Сред общата численост на население те са само 1%, обаче, дори и такова малцинство продължава да плаши и да вдъхновява учените да правят нови проучвания за откриване на нова информация за тях.

10. Психопатите не умеят да разпознават страх

Повечето от нас веднага разбират, че хората са уплашени, защото признаците на страха са на лицето им: разширени зеници, повдигнати вежди и отворена уста (в пристъп на плач или искат да „уловят“ още въздух).

Един обикновен човек, виждайки това си мисли „Този е уплашен или се страхува“, обаче, психопатът не разбира нищо, защото той не е в състояние да разпознае страха. И това не е защото той нарочно не го „вижда „,а поради факта, че той наистина не е в състояние да го види.

Изследователят от Georgetown University Abigail Marsh тества 36 деца на възраст 7-10 години за реакцията им на изражение на лицето. Мозъчната активност на децата е записвана с помощта на магнитен резонанс, докато Абигейл им показва снимки на хора с различни емоции.

loading...