Как да разпознаваме психопатите – II част

9. Психопатите имат „специални“ отношения с допамина. Когато печално известният сериен убиец Тед Бънди бил попитан защо е направил такива ужасни неща, той признал: „Просто ми харесваше да...

225 0

9. Психопатите имат „специални“ отношения с допамина. Когато печално известният сериен убиец Тед Бънди бил попитан защо е направил такива ужасни неща, той признал: „Просто ми харесваше да убивам, аз исках да убивам.“

Какво кара такива като Бънди убиват?

Защо на психопатите им харесва да манипулират хората? Това е свързано с допамина, мозъчен невротрансмитер, който активира центъра на удоволствие в мозъка. Допаминът е отговорен, когато се влюбваме, полазваме наркотици или ядем шоколад.

В случаите с психопатите мащабите са невероятни, защото тe са истински  допаминови наркомани.

Според учения Joshua Buckholtz от университета Вандербилт в Нашвил, мозъкът на психопата не само произвежда допамин в много по-големи количества, той твърде много надценява важността му.

Изследователят отбелязва, че неудържимото желание на психопатите да получат поредната „доза“ ги тласка да тръгнат по такъв път, който застрашава живота на други хора.

Ученият изследвал 30 души с психопатични черти, като им давал амфетамини за да се активира работата на невроните, които произвеждат допамин. Тези лекарства били маракирани, така че учените да могат да проследят колко допамин се изработвал в отговор на амфетамините.

В резултат на това било установено, че мозъците на хора, които показвали висока антисоциална импулсивност (желанието да контролират другите), произвеждат много повече допамин.

За да провери повторно данните, Бъкхолц събрал група доброволци от 24 души и ги помолил да играят на загадки. Ако човекът давал правилен отговор, получавал няколко долара като награда.

Преди началото на играта всички били са тествани. Мозъците на хората, които по време на теста набрали максимален брой точки за оценка на на асоциална импулсивност, произвеждал допамин в много по-големи количества в случай на победа.

Следва.

loading...