Как да се харесвате на хората: шест научни метода

Как да накарате хората да ви харесват? Това е по-лесно, отколкото си мислите. Следват шест съвета, потвърдени научно: 1. Карайте хората да говорят за себе си Според изследователите,...

366 0

Как да накарате хората да ви харесват? Това е по-лесно, отколкото си мислите. Следват шест съвета, потвърдени научно:

1. Карайте хората да говорят за себе си
Според изследователите, беседа за нас самите, независимо дали това е частен разговор, или социални мрежи като Facebook или Twitter, генерира в нашия мозък същото чувство за удоволствие   като храна или пари.
„Саморазкриването е много полезно,“ – казва харвардският  невролог Диана Тамир. Тя провежда проучване заедно с колегата си Джейсън Мичъл. Техните резултати са публикувани в Бюлетина на Националната академия на науките. Според Диана, в името на това да говорят  за себе си,  хората са готови да откажат дори пари.

2. Задавайте въпроси
Ако използвате насочващи въпроси за да помогнете на хората да осъзнаят собствените си грешки и самостоятелно да намерят правилното решение, те няма да се чувстват застрашени и ще станат по-открити.

От книгата „Мозъкът: стратегия за възстановяване на концентрацията и продуктивна работа през целия ден“:
„Не вие търсите проблеми, а вашият партньор търси  пропуски в своето мислене. Вие искате хората да намерят решения самостоятелно.

Колкото по-умело можете да насърчавате хората да схванат същността, толкова по-лесно ще им помогнете да са на ниво, дори и да се объркат по  време на обсъждането на важен проект. Помогнете на хората да разбират себе си и да разберат какво е правилното решение, значи да избягвате така наречената „градивната критика“ и да я замените със стремеж за помощ да се  стигне до положителна промяна. “

3. Помолете за съвет
Професор Джефри Пфефер от Станфордския университет, експертът по убеждения Robert Sioldini и много други разглеждат молбата за съвет като  добър начин да се влияе на хората и да се спечели топлото им отношение.

Професор Адам Грант от Уортън пише в отличната  си книга „Взимай и  давай: Революционен подход към успеха“:

„Последните проучвания показват, че молбата за съвет е  изненадващо ефективна стратегия за завладяване  вниманието, когато изпитваме липса на авторитет пред събеседника. “

4. Техниката на „двата въпроса“
Попитайте хората за нещо, което предизвиква  положителни емоции. И едва след това може да попитате за други аспекти на живота.
Звучи глупаво, но този метод се основава на проучване на психолога и носител на Нобелова награда Даниел Канеман.
Положителен отговор на първия въпрос ще помогне на хората да изпитват положителни емоции за целия живот като цяло, когато вие зададете    следващия си въпрос.
Канеман от книгата „Мислене: бързо и бавно“:

„Същият модел е валиден, когато се обсъжда въпрос за отношението на студентите с родителите, за техните финанси и веднага следва въпрос за всеобщото щастие. И в двата случая, удовлетворението в една определена област надхвърля значението на въпроса за общото щастие. Всеки емоционално важен въпрос, който променя настроението на човек, ще има същия ефект. “

5. Повтаряйте последните три думи

Как можем да накараме хората  бързо да се  вслушват в нас?

Експертът по комуникационни умения Leil Lowndes препоръчва просто повтаряне.
От книгата „Как да общуваме с хора: 92 малки съвети за успешна комуникация“:
„… Просто се повтарят последните две-три думи на вашия събеседник с доброжелателен, леко съмняващ се  тон. Това прехвърля топката към партньора. “
По този начин е възможно да се покаже, че слушате, обичате и позволявате да продължи историята.
Този тип поведение е изненадващо ефективен. Особено по време на преговори.

6. Поклюкараствайте, но не злобно
Проучванията показват:  начинът, по който се отнасяте към другите,  влияе на отношението на  хората към вас.

Хвалете другите, и със сигурност ще бъдете запомнен като позитивен човек. Критикувайте и ще бъдете  свързани с отрицателните черти, които не ви харесват.

От книгата „59 секунда, които ще променят живота ви“:
„Когато  сплетничите за друг човек, публиката подсъзнателно ви обвързва с характеристиките на този, за който вие говорите. В крайна сметка, всичко това ще бъде приписано на вас. Така че говорете добри неща за приятели и колеги, и за вас ще се говори като за един прекрасен човек. И обратно – ако се оплаквате постоянно от грешките на другите,  хората подсъзнателно ще прехвърлят всички тези негативни черти върху вас“.

loading...