Как да се харесвате на хората: шест научни метода

Как да накарате хората да ви харесват? Това е по-лесно, отколкото си мислите. Следват шест съвета, потвърдени научно: 1. Карайте хората да говорят за себе си Според изследователите,...

553 0

Как да накарате хората да ви харесват? Това е по-лесно, отколкото си мислите. Следват шест съвета, потвърдени научно:

1. Карайте хората да говорят за себе си
Според изследователите, беседа за нас самите, независимо дали това е частен разговор, или социални мрежи като Facebook или Twitter, генерира в нашия мозък същото чувство за удоволствие   като храна или пари.
„Саморазкриването е много полезно,“ – казва харвардският  невролог Диана Тамир. Тя провежда проучване заедно с колегата си Джейсън Мичъл. Техните резултати са публикувани в Бюлетина на Националната академия на науките. Според Диана, в името на това да говорят  за себе си,  хората са готови да откажат дори пари.

2. Задавайте въпроси
Ако използвате насочващи въпроси за да помогнете на хората да осъзнаят собствените си грешки и самостоятелно да намерят правилното решение, те няма да се чувстват застрашени и ще станат по-открити.

От книгата „Мозъкът: стратегия за възстановяване на концентрацията и продуктивна работа през целия ден“:
„Не вие търсите проблеми, а вашият партньор търси  пропуски в своето мислене. Вие искате хората да намерят решения самостоятелно.

Колкото по-умело можете да насърчавате хората да схванат същността, толкова по-лесно ще им помогнете да са на ниво, дори и да се объркат по  време на обсъждането на важен проект. Помогнете на хората да разбират себе си и да разберат какво е правилното решение, значи да избягвате така наречената „градивната критика“ и да я замените със стремеж за помощ да се  стигне до положителна промяна. “

3. Помолете за съвет
Професор Джефри Пфефер от Станфордския университет, експертът по убеждения Robert Sioldini и много други разглеждат молбата за съвет като  добър начин да се влияе на хората и да се спечели топлото им отношение.

Професор Адам Грант от Уортън пише в отличната  си книга „Взимай и  давай: Революционен подход към успеха“:

„Последните проучвания показват, че молбата за съвет е  изненадващо ефективна стратегия за завладяване  вниманието, когато изпитваме липса на авторитет пред събеседника. „

loading...