Как работи новата колониална система

Фрагмент от статията от Елън Браун, адвокат, основател на Public Banking Institute и автор на дванадесет книги, включително бестселъра Web of Debt. Дълговете към международните кредитори трябва да...

551 0

Фрагмент от статията от Елън Браун, адвокат, основател на Public Banking Institute и автор на дванадесет книги, включително бестселъра Web of Debt.

Дълговете към международните кредитори трябва да бъдат платени с труд, активи и имущество на хората, които не са имали никакво отношение към заемането им.

През декември 2014 г. печално известният Goldman Sachs публикува тънко завоалирана заплаха за гръцкия парламент, предупреждавайки депутатите за необходимостта да изберат „правилния“ министър-председател, а ако не, съществува риск централната банка да лиши местните банки от ликвидност.

Изглежда, Европейската централна банка (водена от Марио Драги, бивш изпълнителен директор на Goldman Sachs International) вече даде „зелена улица“ за такива заплахи.

Една седмица след като кандидатът на лявата СИРИЗА Алексис Ципрас положи клетва като министър-председател, ЕЦБ обяви, че повече няма да приема гръцки държавни облигации и държавногарантиран дълг като обезпечение по кредити на централната банка за гръцките банки. Банките нямат право да получават ликвидност от централната банка и чрез програмата „Спешно подпомагане на ликвидността“ – “Emergency Liquidity Assistance”, която е с по-висок лихвен процент, която също така може да бъде прекратена по искане на ЕЦБ.

В интервю за германското списание Der Spiegel на 6 март Алексис Ципрас заяви, че ЕЦБ е поставил на Гърция примка около врата и, и я държи в това положение. „Ако ЕЦБ продължи своята „жестока“ тактика, той предупреди, че „това ще бъде връщане към трилъра, който гледахме до февруари „(става дума за сътресенията на пазара, които съпътстваха преговорите за подписване на споразумението за удължаване с четири месеца на програмата за помощ).

loading...