Какви са ползите и вредите от аспирина?

Аспиринът е производна на салициловата киселина, в която една хидроксилна група е заместена с ацетил, така е получена ацетилсалициловата киселина. Името на препарата произхожда от латинското название на...

1904 0

Аспиринът е производна на салициловата киселина, в която една хидроксилна група е заместена с ацетил, така е получена ацетилсалициловата киселина. Името на препарата произхожда от латинското название на растението Блатен тъжник (Spiraea), и именно от това растение е произведена за първи път салицилова киселина.

Добавяйки към началото на това име буквата „а“, означаваща ацетил, разработчикът на лекарството Ф. Хофман (служител в германската компания „Bayer“) получава аспирин, който почти веднага след появата си по аптеките, придобива голяма популярност.

Ползата на аспирина за организма се проявява в неговата способност да блокира производството на простагландини (хормони, които участват в процесите на възпаление, предизвикват слепване на тромбоцитите и способстват за повишаване на телесната температура), като по този начин намалява възпаленията, сваля телесната температура и минимизира процеса на слепване на тромбоцитите.

Тъй като основната причина за много сърдечни заболявания се крие във факта, че кръвта става много гъста и се формират съсиреци (тромби) от тромбоцитите, аспиринът веднага е провъзгласен за препарат номер №1 за сърдечно болните. Много хора започват да гълтат аспирин ей така без нищо, за да пречат на тромбоцитите да образуват съсиреци.

Само че действието на аспирина не е безвредно, засягайки способността на тромбоцитите да се слепват, ацетилсалициловата киселина инхибира функциите на кръвните телца, което води понякога до необратими процеси.

Както е изяснено в резултат на проучвания, аспиринът е от полза само за тези хора, които са сред така наречените групи „високорискови“, а за групи от хора с „нисък риск“ аспиринът е не само неефективен за превенция, но и в някои случаи е вреден – за здрави или практически здрави хора аспиринът не само не е полезен, но и вреден, защото е склонен да предизвиква вътрешни кръвоизливи (бел. прев. : Потвърдено 100 % от мен, предизвика ми два сериозни кръвоизлива и сега съм с язва на стомаха).
Аспиринът прави кръвоносните съдове по-пропускливи и намалява способността на кръвта да се съсирва.

loading...