Какво замисля Путин, пращайки бомбардировачите си до границите на САЩ?

„Изявлението на Русия в сряда, че планира да изпрати бомбардировачи с далечен обсег за да патрулират в небето над „задния двор“ на САЩ в Карибско море и Мексиканския...

324 0

„Изявлението на Русия в сряда, че планира да изпрати бомбардировачи с далечен обсег за да патрулират в небето над „задния двор“ на САЩ в Карибско море и Мексиканския залив,  трябва да звучи за много американци като нещо от Студената война“ – пише Хауърд Лафранчи,  колумнист на Christian Science Monitor.

„Пентагонът се опита да омаловажи провокативните намерения на тези полети, и някои западни чиновници  приписват нарастващата руска военна активност на опитите на отслабващата държава да възстанови своето световно присъствие,“ – казва авторът.

„Въпреки това, дори ако Русия има право да провежда учения навсякъде в международното въздушно пространство,  плановете и да патрулира в небето близо до САЩ изглеждат значими заради контекста, в който те се случват: от другата страна на Атлантическия океан през последните седмици Русия  все повече излиза извън рамките,  редовно нарушавайки въздушното пространство на обезпокоените от това бивши съветски републики „- се казва в статията.

„Представители на НАТО са обезпокоени – няма ли да доведе засилената и все по-провокативна руска дейност във въздушното пространство на страните членки на НАТО до инцидент, който ще предизвика конфронтация между двете страни“, – се казва в публикацията.

Въпросът, който активно обсъждат чиновници в министерството на отбраната на САЩ и анализатори в Русия, стои така: Какво замисля Русия?

loading...