Китайски учени пренесоха по квантов път информация от Земята до сателит в орбита

Китайски учени пренесоха успешно квантова информация от Земята до сателит в орбита, което е сериозен пробив в модерната наука. Става въпрос за пренасяне на информация (подобно на радиовълните)...

450 0

Китайски учени пренесоха успешно квантова информация от Земята до сателит в орбита, което е сериозен пробив в модерната наука. Става въпрос за пренасяне на информация (подобно на радиовълните) на разстояние 1 400 км. до спътник в наземна орбита, при което учените са използвали изцяло квантов подход. Не става въпрос за реална телепортация на физически обект.

Научното постижение е сериозна крачка напред в ерата на квантовите комуникации, като заместител на досегашните модели на обмяна на информация. То потвърждава и предреченото от българският алтернативен учен и квантов-психиатър д-р Тимен Тимев – създаване на квантов интернет.

Китайските учени са изпратили отделни фотони до сателитът Мициус, който е оборудван със свръх-чувствителни сензори и фото клетки, като тяхното състояние е било информационно отразено. Проведеният успешен експеримент показва, че е налице възможен метод за нов тип предаване на информация. Необходимо е да се разбира, че при квантова телепортация не протича преместването на обект от едно място в пространството в друго – както при телепортацията в обичайното разбиране на тази дума, свързано с научно-фантастичните филми. С помощта на квантовата телепортация се телепортира, не самият обект, а състоянието на този обект.

Учените заявиха, че нова квантова система за комуникации може да се използва като по-сигурен източник за комуникация между потребителите, тъй като ще е невъзможна за подслушване. Освен това този тип комуникация може да гарантира качествена и бърза обмяна на данни на много дълги разстояния.

Научният експеримент поднови дискусиите около квантовата механика и откритието на Айнщайн за т.нар. „призрачно действие от разстояние“. Когато две квантови частици са свързани, те остават свързани, така че всяко действие, което се извършва върху едната, засяга и другата, независимо колко далече са двете. Физиците наричат частиците „корелирани“, защото ако една частица – например фотон – е в състояние „нагоре“, нейният заплетен партньор ще бъде в състояние „надолу“ – вид огледален образ. (Строго погледнато, има четири възможни комбинации за двете частици).

Странната част обаче е, че щом се измерва състоянието на първата частица, втората по някакъв начин „знае“ какво е състоянието, в което трябва да бъде. Информацията изглежда да пътува мигновено, без ограничение на скоростта на светлината.

Експериментът и квантовата механика ни напомнят изключително важни неща

Защо е важно какво мислим? Защо е важно да се стремим към осъзнаване? Защо трябва да излезем от матриците на ежедневието и възприятията?

Ние не вярваме на това, което виждаме. Ние виждаме това, в което вярваме. Казано по-просто актът на наблюдение, това е акт на сътворение. Наблюдението – това не е да гледаш нещо отстрани, ние просто създаваме проекция на мислите си за това, което наблюдаваме. И тези проекции действат според нашите предположения. В момента, в който започваме да наблюдаваме нещо, ние имаме някакво предположение. И това предположение е нашето убеждение, нашата вяра. По този начин наблюденията се основават на убеждения. На квантово ниво реалността е там по предположение на наблюдателя. Всичко във Вселената се определя от нас самите.

Подсъзнателните мисли са еквивалентни на субатомните частици
Ние не се занимаваме с физическата реалност, както ни се струва на макроскопично ниво, а с енергия и информация. Тук се занимаваме не с частици, а с полета. На тези полета съзнанието и енергията леко си взаимодействат, докато на външни нива те се възприемат отделно. Тази дълбока връзка между съзнанието и материята е била скрита за нас.

Единното поле съединява атомите и чувствата, хората и предметите. Нашите вътрешни чувства изменят възприятията като външно състояние на материята на субатомно ниво. Все едно разглеждаме две страни на един медал: едно и също пространство обединява двете понятия. Тези полета или облаци, се държат заедно като струни (теория на струните- предполага, че основната единица на материята е микроскопична струна, а не точка и, че възможните взаимодействия на материята представляват сливане или разцепване на тези струни). Те са пълни с информация за живот. И колкото вървим по-нататък, толкова повече откриваме психофизическата и  физико-емоционалната реалност. Нашите несъзнателни нива са обединени с предметите около нас, защото те са разположени в едно поле.

loading...