Китайският космически модул влезе в лунната орбита

Китай предприе още една стъпка към усвояването на Луната. Националният безпилотен космически кораб  успешно навлезе в окололунна орбита, където ще бъдат отработени технологиите за следващата луна мисията, съобщи...

356 0

Китай предприе още една стъпка към усвояването на Луната. Националният безпилотен космически кораб  успешно навлезе в окололунна орбита, където ще бъдат отработени технологиите за следващата луна мисията, съобщи Асошиейтед прес.

Преди излизането си на елиптична орбита на лунния  орбитален апарат, който се върна на Земята в края на миналата година, се намираше  в точка на Лагранж L2, където силите на притегляне на Земята и Луната са уравновесени. Разделянето на модулите стана през ноември. Спускаемият апарат успешно се приземи, а  сервизният модул продължи своята мисия.

Сега модулът е в орбита на  разстоянието до Луната в рамките на 200-5300 км. На борда на апарата се намира оборудване за събиране на данни, необходими за планиране на следващата мисия. През 2017 г. Китай ще изстреля към Луната изследователския модул  „Чанъе-5“, който  трябва да осъществи меко кацане на Луната, да събере  най-малко 2 килограма скални проби, а след това да се върне обратно на Земята. При успех Китай ще се превърне в третата страна, след Русия и Съединените щати, която успява да покори Луната.

loading...