Кога ще свърши енергията във Вселената?

Струва ни се, че добрите времена ще продължат вечно, и ние не трябва да пестим енергия. Но ентропията нараства, и в крайна сметка чрез нея в нашата Вселена...

634 0

Струва ни се, че добрите времена ще продължат вечно, и ние не трябва да пестим енергия. Но ентропията нараства, и в крайна сметка чрез нея в нашата Вселена няма да остане полезна енергия. Благодарение на приноса на поколения динозаври и техните приятели-растения, имаме гориво, което може да бъде изгорено. Ако някога се отървем от зависимостта си от тези горива, ние ще използваме възобновяеми източници като слънчева, вятърна, приливна, геотермална и хидротермална енергия. И ако физиците започнат да правят полезни неща, ще можем да използваме и да обуздаем Слънцето и да генерираме неограничено количество енергия по време на термоядрения синтез като използваме вечния водород във всички световни океани.

Ние никога няма да изчерпаме H +. Водород има много. 75% от масата на барионната материя във Вселената се пада на този еднопротонен приятел. После следват хелий и литий, и ние ще се радваме да използваме тези материали в нашите футуристични термоядрени реактори. Това със сигурност ще се случи.

Всичко указва, че добрите времена няма да се свършат. Докато имаме енергия за изгаряне, ние никога няма да изпаднем в нужда. Ако се увеличават мащабите на нашето потребление, всичко изглежда фантастично. Океански лайнери с размера на Килиманджаро ще олицетворяват нашите най-смели фантазии, колосални мегасгради, орбитални казина, където животът е евтин и забавен. Ние ще изградим толкова големи сгради, че небостъргачите в Дубай ще изглеждат архаични. За съжаление е наивно да се вярва, че това ще продължи вечно. Все някога добрите времена ще свършат. Не скоро, но в по-далечното бъдеще цялата енергия на Вселената ще бъде похарчена и няма да има дори един-единствен електрон, който да може запали LED лампа.

Астрономите отдавна се замислят за далечното бъдеще на Вселената. Някога всички по-големи звезди ще изразходват водорода и ще станат студени бели джуджета, и дори и най-тъмните червени джуджета ще изгорят своя водород. Когато галактиките вече няма да са състояние да произвеждат повече звезди. Когато цялата материална Вселена бъде погълната от черни дупки или се охлади до температурата на микровълновия фон.

Черните дупки ще се изпаряват, ще изчезват бавно в продължение на много епохи, докато не станат чиста енергия. Последният протон материя ще се разпадне на енергия и ще се разтвори. Може би. В това никой не е сигурен. Ако го докажете ще получите веднага Нобелова награда.

loading...