Комплексът на неудачника

Неудачник, тази дума може  много точно да характеризира човек. Неудачник – не е просто обидна дума, това е тип човек, това е състояние на духа. По какви критерии...

1793 0

Неудачник, тази дума може  много точно да характеризира човек. Неудачник – не е просто обидна дума, това е тип човек, това е състояние на духа. По какви критерии може да се определи,  че даден човек е неудачник?

Той е сам, няма приятели, жени, той е принуден да работи  работа, която не харесва и да печели много малко. Уви, това са критериите за неудачник . Пари, кариера и сексуален спътник са станали банални атрибути за успех, те се налагат на всички в днешното общество, защото целият свят е обсебен от кариера, пари и секс.

Да, и  именно тези неща отличават успешния човек от неудачника. Но ако се вгледаме по-дълбоко в проблема,  можем да  видим, че това, което сме свикнали да наричаме „успех“, у неудачника  може да предизвика както завист, така и омраза в същото време. От една страна, той би искал да има пари, кариера и секс приятелка, но от друга страна той избягва това. „Кариера – това е трудност, голяма отговорност. Пари – това  отново са трудности, големи пари се правят много трудно.

Секси момиче – и отново трудност. С какво да я привлече? За да  го използва,  ако  смята, че е подходящ за нещо, но  ще се мотае наоколо с многобройни любовници! Това са мислите на неудачника. За кариерата му е нужна  работа, която ще му позволи да изгради кариера, но той не иска да напусне зоната си на комфорт. Той мрази успеха, намира всевъзможни извинения за себе си, но и продължава да страда от желанието да се развива успешно.

Този вътрешен конфликт  буквално го разкъсва! По-удобно му е да върши работата, която не  изисква от него отговорност, а  личностните черти не му позволяват да бъде кариерист. За да печели много пари няма някакви идеи, той просто не си представя, че това  възможно. С противоположния пол той може да се чувства неудобно, вече не смята себе си за мъж  в пълния смисъл на тази,  изпълнена с гордост дума, дълбоко в себе си знае, че  губещ. Но в  това ли е  неговата вина?

Той може да бъде обвиняван за слабостта му, да бъде  наричан отрепка. Но  всички тези хора, които критикуват неудачника, дали знаят какво се случва с него? И те имат ли гаранция, че няма да станат такива неудачници ? А  може би още утре на тях ще им лепнат същия етикет?

Как се получава така, че човек става неудачник?

loading...