Комунистическата партия и Далай Лама: ние решаваме кой да се реинкарнира

Последните изявления на Далай Лама, че той няма да се прероди в Китай докато Тибет не стане свободен, предизвикаха остра реакция в Пекин, пише Гуидо Сантевеки в статия,...

564 0

Dalai-LamaПоследните изявления на Далай Лама, че той няма да се прероди в Китай докато Тибет не стане свободен, предизвикаха остра реакция в Пекин, пише Гуидо Сантевеки в статия, публикувана във вестник Corriere Della Sera.

„Институцията Далай Лама  е изживяла своето“. Това са  думите на Далай Лама. Будисткият духовен водач призова своя народ да не търси след смъртта му 15-ата  реинкарнация на тибетския религиозен водач: човекът, роден като Тензин Гямцхо през 1935 г. – четиринадесетият Далай Лама, реинкарнирал се за  почти пет века история.

„Тази фигура бе важна, преди всичко, от гледна точка на политическата власт.  Но както е известно, аз се отказах от властта през 2011 г., когато се пенсионирах.“ – каза тибетският лидер.  Преди това  Нобеловият лауреат обяви, че той няма да се прероди в Китай, ако Тибет, китайска провинция от 1950 г., не стане свободна страна, и че никой няма право да избира наследник заради  политически цели „, – пише авторът.

loading...