Контролирана с мисъл роборъка демонстрира изумителни възможности (видео)

Изследванията в областта на новите протези, свързани с невронните мрежи на човека и управлявани от мозъчни  сигнали, никога не престават да учудват. Възможно е в най-скоро механичните ръце...

183 0

Изследванията в областта на новите протези, свързани с невронните мрежи на човека и управлявани от мозъчни  сигнали, никога не престават да учудват. Възможно е в най-скоро механичните ръце и крака  с невронни интерфейси, да направят живота по-лесен за много хора, които са загубили крайниците си.

Благодарение на учени от Университета в Питсбърг  парализирана жена е успяла с  помощта на мозъчни  команди да контролира роботизирана ръка. Заслужава си да изгледате видеото, за да разберете  какъв напредък е постигнал екип, ръководен от Jennifer Collinger.

С помощта на тяхната система пациентката, която не е могла да се движи повече от десетилетие, е била в състояние лесно и точно да улавя различни обекти и да ги премества от едно място на друго.

Учените започнали своята работа преди около две години. В същото време постоянен участник в  тестовете става 55-годишна Jan Scheuermann, загубила подвижността на цялото си тяло от врата надолу поради болест.

По време на операцията в областта на моторния участък на мозъка на жената били  имплантирани  два малки електроди. След анализа на електрическата активност на мозъка, компютърът избрал 96 контактни точки, с помощта на които се научил да разпознават кое движение с ръката мислено иска да направи жената.

След това  с помощта на виртуален тренажор системата за управление била калибрирана  и конфигурирана за може жената да започне да работи с този манипулатор.

Първата управлявана чрез интерфейс  протеза могла да прави само прости движения, например, да вдига  ръката нагоре. Сега устройството може да  свива и отпуска пръстите си, да ги събира или внимателно да взема предмети с  два пръста. Устройството,  имплантирано в мозъка,  позволява да се контролира ръка, която има десет степени на свободи.

„Това беше фантастично и вълнуващо действие, и се радвам, че се получи- казва Scheuermann. Изследванията обогатиха живота ми,  дадоха ми нови приятели и ми позволиха да направят своя принос за развитието на науката.“

В бъдеще авторите смятат да изучат възможностите  за организация на сензорна обратна връзка, за да може човек да усеща допира на манипулатора до предметите. Вероятно ще трябва да се използва и опита на създателите на чувствителна изкуствена кожа.

loading...