Контролирана с мисъл роборъка демонстрира изумителни възможности (видео)

Изследванията в областта на новите протези, свързани с невронните мрежи на човека и управлявани от мозъчни  сигнали, никога не престават да учудват. Възможно е в най-скоро механичните ръце...

323 0

Изследванията в областта на новите протези, свързани с невронните мрежи на човека и управлявани от мозъчни  сигнали, никога не престават да учудват. Възможно е в най-скоро механичните ръце и крака  с невронни интерфейси, да направят живота по-лесен за много хора, които са загубили крайниците си.

Благодарение на учени от Университета в Питсбърг  парализирана жена е успяла с  помощта на мозъчни  команди да контролира роботизирана ръка. Заслужава си да изгледате видеото, за да разберете  какъв напредък е постигнал екип, ръководен от Jennifer Collinger.

С помощта на тяхната система пациентката, която не е могла да се движи повече от десетилетие, е била в състояние лесно и точно да улавя различни обекти и да ги премества от едно място на друго.

Учените започнали своята работа преди около две години. В същото време постоянен участник в  тестовете става 55-годишна Jan Scheuermann, загубила подвижността на цялото си тяло от врата надолу поради болест.

По време на операцията в областта на моторния участък на мозъка на жената били  имплантирани  два малки електроди. След анализа на електрическата активност на мозъка, компютърът избрал 96 контактни точки, с помощта на които се научил да разпознават кое движение с ръката мислено иска да направи жената.

loading...