Космическата сонда Филае предаде първите снимки на ядрото на кометата

Учените получиха първите снимки на ядрото на кометата Чурюмов-Герасименко, предадени от близко разстояние от сондата Филае. Снимките са публикувани в официалния микроблог на мисията в  Twitter. В сряда...

216 0

Учените получиха първите снимки на ядрото на кометата Чурюмов-Герасименко, предадени от близко разстояние от сондата Филае. Снимките са публикувани в официалния микроблог на мисията в  Twitter.

В сряда 12 ноември за първи път в историята  изкуствена  сонда направи меко кацане на повърхността на кометата. Служители на Европейската космическа агенция получиха  от сондата сигнал, потвърждаващ успешното кацане.

Междувременно се съобщава, че харпуните, предназначени  за закрепване на устройството на повърхността, не са сработили. „Моят екип работи усилено, опитвайки се да определи защо,“ – се казва в Twitter.

В прессъобщение на ЕКА се посочва, че преди отделянето от Розета, у Филае  са открити проблеми  в двигателя за малка мощност  в горната му част, който има за цел да се противодейства на влиянието на харпуните. Необходимостта от такъв апарат произтича от факта, че гравитацията на това небесно тяло е изключително ниска.

loading...