Козметиката все повече смалява мъжкото „достойнство“

Синтетичните естрогени, съдържащи се в пластмасите, продуктите за лична хигиена, домакински химикали и хранителни продукти на основата на соя,  водят до „феминизация“ на мъжете и причиняват у тях...

360 0

Синтетичните естрогени, съдържащи се в пластмасите, продуктите за лична хигиена, домакински химикали и хранителни продукти на основата на соя,  водят до „феминизация“ на мъжете и причиняват у тях затлъстяване  от женски тип. Данните от скорошно проучване, проведено от учени от Университета на Аделаида в Южна Австралия, са публикувани в списание PLoS ONE. В хода на експеримента били анализирани особеностите на  повишаването на теглото при мъжете и жените в редица държави с различни нива на икономическо развитие.

В резултат учените са установили, че в страните, които изостават по основните финансови показатели, като например обем на брутния вътрешен продукт, от наднормено тегло са по-склонни да страдат жените, което се счита за норма. Става дума за това, че излишъкът от половия хормон – естроген (който се произвежда предимно от женския организъм),  намалява активността на щитовидната жлеза, която е отговорна за метаболитните процеси, което от своя страна води до наднормено тегло.

Докато в страните с развита индустрия процентът на мъжете, у които се формират нехарактерните за мъжкия вид  мазнини около талията и ханша, е много по-висок.

loading...