Кръвното чудо на св. Януари

Чудеса се случват не противно на Природата, а противно на онова, което ние знаем за Природата. Св. Августин Всяка година през месеците май и септември огромна тълпа се...

747 0

Чудеса се случват не противно на Природата, а противно на онова, което ние знаем за Природата.

Св. Августин

Всяка година през месеците май и септември огромна тълпа се събира в Дуомо Сан Дженаро, главната катедрала на Неапол, за да да наблюдава едно чудо. Чудото е в малко сукалче, което съдържа кафяво твърдо вещество, представяно като кръвта на Сан Дженаро, или св. Януари, обезглавен от римския император Диоклециан през 305г. Според легендата, след като светецът бил измъчван, една слугиня събрала малко от кръвта му като реликва. Никой не знае какво точно се е случило след това, като изключим обстоятелството, че кръвта не се появява отново към края на 13 век, когато тя е поставена на видно място в сребърна мощехранителница в катедралата.

Чудото е, че два пъти годишно, когато тълпата крещи на мускалчето, кафявата твърда субстанция се променя в пенлива, яркочервена течност. Няма съмнение, че течността е реална кръв. През 1902г. група учени от Неаполския университет правят спектроскопичен анализ на течността, като пропускат светлинен лъч през нея, удостоверявайки, че тя е кръв. За съжаление, тъй като мощехранителницата, в която се пази кръвта, е твърде стара и чуплива, църквата не позволява да бъде отворена и да бъдат направени още проверки.

loading...