Кучетата наистина разбират какво им говорим

„Въпреки, че в изследването си ние не изяснихме  каква част от нашата реч и  как точно я разбират кучетата, можем да кажем, че тези животни реагират не само...

1073 0

„Въпреки, че в изследването си ние не изяснихме  каква част от нашата реч и  как точно я разбират кучетата, можем да кажем, че тези животни реагират не само на думи, но и на друга променяща се  информация, компонентите на която се обработват в различни части  на мозъка „- казва Victoria Ratcliffe от Школата по психология в университета в Съсекс.

Предишни изследвания са показали, че когато мозъкът на кучето обработва звуци на други кучета, се задейства предимно лявото полукълбо на мозъка. Ratcliffe и научният  и ръководител David Reby решили да разберат дали това засяга и обработката на информация, предавана с човешка реч. Те включвали  записи на разговори така,  че звуците  прониквали в двете уши на кучетата и с  еднаква амплитуда.

„Информацията, възприемана от едното ухо, обикновено се предава в противоположното  полукълбо на мозъка – казва Радклиф. – Ако едното полукълбо е по-специализирано в обработката на определена информация в звука, то информацията се възприема като постъпваща в противоположното ухо“.

Предположение,  базирано на резултати от предишни изследвания се заключава в това, че ако животното обработва  звука с помощта на лявото полукълбо, ще обърне главата си надясно, и обратното.

Когато на записа звучала команда на човек, изречена без емоция, 80% от кучетата обръщали  главата си надясно, концентрирайки се върху думите, а не върху емоциите. Ако се казвала емоционално, но без да е вярна (някои съгласни, например, не  били изричани за да бъде думата неясна), повечето от кучетата обръщали главата си наляво. Това, според учените показва, че кучетата, като нас, обработват  различните компоненти на човешката реч с различни части  на мозъка.

loading...