Кучетата наистина разбират какво им говорим

„Въпреки, че в изследването си ние не изяснихме  каква част от нашата реч и  как точно я разбират кучетата, можем да кажем, че тези животни реагират не само...

691 0

„Въпреки, че в изследването си ние не изяснихме  каква част от нашата реч и  как точно я разбират кучетата, можем да кажем, че тези животни реагират не само на думи, но и на друга променяща се  информация, компонентите на която се обработват в различни части  на мозъка „- казва Victoria Ratcliffe от Школата по психология в университета в Съсекс.

Предишни изследвания са показали, че когато мозъкът на кучето обработва звуци на други кучета, се задейства предимно лявото полукълбо на мозъка. Ratcliffe и научният  и ръководител David Reby решили да разберат дали това засяга и обработката на информация, предавана с човешка реч. Те включвали  записи на разговори така,  че звуците  прониквали в двете уши на кучетата и с  еднаква амплитуда.

„Информацията, възприемана от едното ухо, обикновено се предава в противоположното  полукълбо на мозъка – казва Радклиф. – Ако едното полукълбо е по-специализирано в обработката на определена информация в звука, то информацията се възприема като постъпваща в противоположното ухо“.

Предположение,  базирано на резултати от предишни изследвания се заключава в това, че ако животното обработва  звука с помощта на лявото полукълбо, ще обърне главата си надясно, и обратното.

Когато на записа звучала команда на човек, изречена без емоция, 80% от кучетата обръщали  главата си надясно, концентрирайки се върху думите, а не върху емоциите. Ако се казвала емоционално, но без да е вярна (някои съгласни, например, не  били изричани за да бъде думата неясна), повечето от кучетата обръщали главата си наляво. Това, според учените показва, че кучетата, като нас, обработват  различните компоненти на човешката реч с различни части  на мозъка.

Работата на Ratcliffe също така показва, че кучетата могат да разпознават  някои човешки думи по смисъл.

„Това е особено интересно, защото нашите резултати показват: обработката на речевите компоненти в мозъка на кучето е разделена между двете полукълба почти  по същия начин, както и в човешкия мозък – казва Rebi. – Разбира се, това не означава, че кучетата разбират всичко, което ние хората казваме или че те имат човешка способност към  език. Но ние  потвърдихме хипотезата, че нашите четириноги приятели обръщат внимание не само на това как  говорим, но и на това, което ние говорим. “

Това е добра новина за желаещите да поговорят с техните домашни любимци. Може кучето и да не разбира всичко, което се казва, но то  винаги ни слуша внимателно.

Current Biology

loading...