Кутията на Пандора: Нерешените емоционални конфликти

„Ако ние не си даваме сметка какво се случва вътре в нас, отвън ни се струва, че това е съдба.“ Карл Густав Юнг Човешкото тяло е уникално и...

1031 0

„Ако ние не си даваме сметка какво се случва вътре в нас, отвън ни се струва, че това е съдба.“

Карл Густав Юнг

Човешкото тяло е уникално и неповторимо, и, изглежда, е създадено от свръхестествена сила.

Работата на органите и клетките е възхитителна в своята точност. Всички системи работят перфектно, те са свързани помежду си в една завладяваща комбинация от фини механизми. С управлението им се занимава централната нервна система.

Когато възникне събитие, което човек не може да приеме на психично ниво, мозъкът, за да го неутрализира, го „опакова“ в подсъзнанието.

Създавайки кутията на Пандора, организмът се опитва да спаси себе си сега, с надеждата, че разтегната във времето стресовата реакция ще загуби силата си. И така и се случва, но ако такова събитие се случва отново и отново, зърната ще покълнат върху подготвената почва. И, както често се случва, малката снежинка предизвиква лавина. Tялото разумно опакова стреса по определен логичен начин.

Всичко, което е свързано с движението, се отлага в нервната и опорно-двигателната система. Проблемите с противоположния пол или с наследствеността – в репродуктивната система.

Гърдите като символ на хранене и семейство, изобразяват страховете за децата и за проблеми с близки.

Храносмилателната система отговаря за способността ни да улавя, да смила, да усвояване и да извежда храната от организма. И метафорично показва тези способности не само по отношение на хранителните вещества, но също така и от гледна точка на това, което може да е символ за храна.

Например, способността за улавяне и задържане на плячката, сделки, пари. Да се приема всичко ценно и да се изхвърлят всички събития, свързани с процеса на работа.

Но процесът на тази опакова на стреса е уникална също толкова, колкото уникален е всеки човек.

Мозъкът се защитава чрез създаване на слепи петна, за да предпазва любимото си тяло от вълнение.

Такава закономерност е по-лесно да види страничен човек, тъй като тя има по-малък емоционален заряд за него. А приятелски, откровен разговор ще ви помогне да разтоварите паметта си и в същото време ще има и терапевтичен ефект, който активно ще предпазва от редица заболявания.

loading...