Лавров: Охлаждането на отношенията между Русия и Съединените щати ще бъде дълго

Лавров не определя настоящите отношения между Русия и Съединените щати с термина нова „студена война“ Настъпилият период на охлаждане в отношенията между Русия и Съединените щати ще бъде...

358 0

lavrovЛавров не определя настоящите отношения между Русия и Съединените щати с термина нова „студена война“

Настъпилият период на охлаждане в отношенията между Русия и Съединените щати ще бъде дълъг, заяви руският външен министър Сергей Лавров на открита лекция по въпросите на руската външна политика.

„Той ще бъде дълъг, и не само защото украинската криза ще трае известно време и ще трябва всички да  мислят за обединяване на усилията в конструктивно русло, а не само в руслото на едностранни санкции“ – цитират информационните агенции министъра.

„Още и заради това, от тази обща преоценка на американците за мястото им в света, проблемът на осъзнаване от тях на това, което се случи за последните десетилетия, осъзнаването на безалтернативността на по-нататъшното засилване на тенденцията към полицентричност, укрепването на новите центрове на икономическа и финансова мощ и политическо влияние – това отнема време, но тези процеси вече текат „- каза Лавров.

Според Лавров, влошаването на отношенията между двете страни е достигнало дъното, но да се наре това  ​​нова студена война не може .

„Мисля, че сега ние ще оставим това на историците: може би някой някога в  учебниците  ще характеризират този период с всеобхватен и ярък термин“, добави той.

Сред другите въпроси, които засегна ръководителят  на руското министерство на външните работи, бе и борбата с групировката „Ислямска държава“, за която, според Лавров, Русия е готова, но само с одобрението на Съвета за сигурност на ООН.

„Ако говорим за коалиции, нека да сформираме такава коалиция, нека да вземем такова решение в Съвета за сигурност на ООН, – каза Лавров. Да се подчинява  борбата срещу тероризма на геополитическото желание да се накаже един или друг режим – не е много правилно, неморално и контрапродуктивно и само ще доведе до натрупване на хаос.“

По Би Би Си

loading...