Лекуват с ултразвук болестта на Алцхаймер

Последните изследвания на болестта на Алцхаймер са показали, че заболяването е свързано с образуването на амилоидни плаки в мозъка. Именно заради тях се появяват симптомите, характерни за деменция....

443 0

Последните изследвания на болестта на Алцхаймер са показали, че заболяването е свързано с образуването на амилоидни плаки в мозъка. Именно заради тях се появяват симптомите, характерни за деменция. Експерти предполагат: ако се премахнат тези плаки, функциите на мозъка ще се възстановят, пише Diabetes Insider.

Проблемите с лечението на Алцхаймер са породени от това, че лекарствата трябва да преодоляват кръвно-мозъчната бариера. Микроглиалните клетки са в състояние да абсорбират амилоидни плаки. Да се стигне до тях и да се програмират да правят това , засега е практически невъзможно.

Наскоро учени от Университета на Куинсланд са били в състояние да заставят с помощта на ултразвук микроглиалните клетки да погълнат 75% от плаките. Изследователите са провели експеримент с мишки, страдащи от болестта на Алцхаймер. Човешкият мозък обаче е много по-голям. И освен това е много по-сложно устроен. Въпреки това експертите се надяват, че в бъдеще този метод ще помогне на хората, страдащи от деменция.

loading...