Lockheed Martin съобщи за сериозен пробив в термоядрения синтез

Lockheed Martin съобщи за  значителен технологичен пробив, направен от нейните изследователи в разработката на компактен и мощен източник на енергия чрез ядрен синтез, пише на уебсайта на компанията....

406 0

543f6f11-e64c-3b97-e64c-3b98599beb23.photo.0Lockheed Martin съобщи за  значителен технологичен пробив, направен от нейните изследователи в разработката на компактен и мощен източник на енергия чрез ядрен синтез, пише на уебсайта на компанията. Първите такива устройства ще заработят до десет години. Реакторът – прототип  Lockheed Martin трябва да пусне до една година, а пълноценен прототип – след пет години.

Предварителните резултати свидетелстват за  възможността за създаването на реактори, работещи на  сливането на леки ядра, с капацитет от около сто мегавата и размери, сравними с камион. Размерът на съществуващите модели е около десет пъти по-голям.

Американската корпорация Lockheed Martin е  една   от най-големите компании в света, която е специализирана в производството на военна и космическа техника. От средата на 2000 г., компанията проектира космическата совалка Orion, предназначена да доставя хора и товари до Международната космическа станция, Луната, а в бъдеще – и на Марс. В компанията работят 113 000 души. Продажбите на компанията за 2013 г. възлизат на 45,4 милиарда долара.

loading...