Лондон – това е „столицата на прането на пари“

Един от най-видните руски бизнесмени Александър Лебедев заяви, че Лондон се е превърнал в световна столица на изпирането на пари, пише The Times. „Той твърди, че от началото...

207 0

cityЕдин от най-видните руски бизнесмени Александър Лебедев заяви, че Лондон се е превърнал в световна столица на изпирането на пари, пише The Times.

„Той твърди, че от началото на новото хилядолетие  банките, които са базирани в Лондон, са помогнали да бъдат скрити корупционни плащания и постъпления от престъпна дейност на обща стойност повече от 6 трилиона щатски долара,“ – казва журналистът Хари Уилсън. Лебедев също така твърди,  че сегашният Сити е  „епицентър на глобалната олигархия на финансовите услуги“.

Вестникът коментира: „Лебедев е бивш офицер от КГБ и гласовит критик на Владимир Путин. Неговите обвинения са удар по опитите на Лондон да реабилитира репутацията си след серия от глоби, наложени на британските банки за участието им във всякакви нарушени-  от заобикаляне на санкции до  изпиране на пари.“

Според оценките на Лебедев, от 2000 г от Русия са били  откраднати до 1 трилион долара,  от Китай – почти $ 4 милиарда, а голяма част от парите са  преминали през лондонски фирми.

Лебедев призова да се създаде нова „детективска агенция“ с бюджет от 70 милиона долара за борба срещу корупцията и фирми от лондонското Сити, с които, според него, не може да се справи нито една страна сама.

Източник: The Times

loading...